close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Sinterklaas wordt vergeetachtig

Het Sinterklaasjournaal lijkt een trend te hebben gezet met al die spannende avonturen van Sint en zijn pieten. Iedere keer is er iets: de boot is lek, de pakjes zijn zoek of het paard heeft er geen zin in. Verzin het maar. Dat doen kinderboekenschrijvers dan ook in het verlengde van de populariteit van het tv-programma.

In Sinterklaas slaat een jaartje over heeft de goedheiligman domweg geen zin. Weer die lange reis en gedichten en dat geglibber over de daken. Hij verzint listen om er onderuit te kunnen en als de pieten hem dwingen toch aan boord te gaan, ontsnapt hij via aan elkaar geknoopte lakens. Dat levert een van de meest geestige prenten op, de Sint hangend bungelend in het niets. Op het moment dat de Sint zijn baard wil afknippen om van al het gedoe af te zijn, komt er een piet met een brief van een kind dat zich afvraagt of hij soms vergeetachtig aan het worden is. Ze heeft al jaren niet het cadeau gekregen waar ze om vroeg. Dat laat hij zich niet zeggen en ineens geraakt de wat sombere Sint uit zijn depressie en schrijft hij stapels gedichten en glibbert hij weer over het dak.

Het verhaal is leuk maar niet veel meer dan een grappig gegeven dat nogal voorspelbaar wordt uitgewerkt. Want de Sint moet altijd weer naar Nederland om zijn ding te doen, dat weten we. Het gaat er om wat daar tussen in gebeurt en dat is mager. De omslag in het verhaal is te plotseling en wordt onvoldoende uitgewerkt. ineens heeft de Sint weer zin en hopla, daar is het einde van het boek al. Gelukkig zijn er de tekeningen van Linde Faas, ze is een talent dat gekoesterd moet worden. Ze illustreert steeds meer boeken en dat doet ze uitstekend in een herkenbare stijl. Een beetje van Fiep en een beetje van zichzelf. Opvallend om ineens ontklede pietjes in het zwembad te zien liggen, die zijn wel erg zwart. Maar laten we het daar maar niet weer over gaan hebben.

Titel Boek:

Sinterklaas slaat een jaartje over

Auteur:

Susanna Wiersma

Illustrator:

Linde Faas

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft: