close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Sinterklaas wil zijn kleren terug

Mattias de Leeuw Sint op komst! Prentenboek
Lannoo
Waardering: 8.0

‘De kleren van Sinterklaas hingen te drogen op het dek. De wind nam ze mee. Straks komen we aan land met een Sint zonder kleren. Best grappig, maar helaas kan ik dat niet toestaan’. De hoofdpiet heeft een briefje opgehangen na een klein drama aan boord en beveelt alle pieten om nieuwe kleren voor Sinterklaas te maken. Dat is niet tegen dovemansoren gezegd. De pieten gaan verwoed aan de slag met het stro van het paard, met pakpapier, kachelpijpen, speelgoedknuffels enz. Het levert een bonte stoet van kostuums op die Sint natuurlijk helemaal niet staan.

Ondertussen is waspiet ineen een tobbe op zoek naar de weggewaaide kleren en vindt eenmaal aan land op de vreemdste plekken kledingstukken van zijn baas tegen. Een verhaal dat in het Sinterklaasjournaal niet zou misstaan. De Leeuw is een Vlaming dus wellicht is hij daar niet mee bekend maar het verhaal straalt dezelfde soort opwinding uit als de verwikkelingen in dat tv-programma, in dezelfde gemoedelijke geruststelling dat het allemaal wel goed komt.

De Leeuw kan heel goed prentenboeken maken zonder tekst, dat bewees hij met De steltenloper maar begrijpt ook goed wanneer tekst een aanvulling is. De paar teksten in dit boek zijn nodig en op een logische manier tussen de prenten verwerkt. Er is veel te zien en te zoeken, als er een zwembad te zien is, dan gebeurt er ook wat in dat zwembad; een album om vele malen opnieuw te kijken. Het inkijkje door de patrijspoorten van de pakjesboot, vergelijkbaar met de beelden door de verrekijker van de waspiet, zijn mooie vondsten. Dit boek heeft alles in zich om een klassieker te worden omdat er. Naast Sinterklaas van Charlotte Dematons, dat bijna iedereen al heeft, weer een Sinterklaasboek dat jaren mee kan.

Titel Boek:

Sint op komst!

Auteur:

Mattias de Leeuw

Uitgever:

Lannoo

Kaft:
Video description:

Sinterklaasboek van Mattias De Leeuw

Tags : Prentenboeksinterklaas