close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Ik doe jou niks als jij mij niks doet

Selma Noort Silas en de wolf Kinderboek
Leopold
Waardering: 8.0

De wolf lijkt terug in Nederland en natuurlijk is het wachten op het eerste kinderboek waarin dit een rol speelt. De titel van het nieuwe boek van Selma Noort is duidelijk: Silas en de wolf. Silas verhuist met zijn moeder naar Het Zuiden, nadat zijn vader bij een vliegtuigongeluk om het leven is gekomen. Moeder gaat in een landhuis buiten het dorp werken en neemt haar zoon mee. Hij raakt er bevriend met de blinde Johanna, aan wie hij opbiecht dat hij een wolf in het bos heeft gezien. Zij drukt hem op het hart er met niemand over te praten omdat er nogal wat mensen in het dorp zijn die van jagen houden.

Hetd dorp en het bos bieden een sfeervolle en boeiende setting. Een jongen die oog in oog komt te staan met een wolf. Een landhuis met een oude een mysterieuze oudere vrouw, een kok en een tuinman. Mooie beschrijvingen van het bos en de natuur en de omgeving. En ineens is er die wolf, met een dood konijn in zijn bek. Silas verstijft en vergeet adem te halen maar denkt dan: ‘Ik doe jou niks als jij mij niks doet. Ik doe jou niks als jij mij niks doet’.  Daarna heeft hij een geheim dat als een mooie rode draad boven het verhaal blijft zweven.

Gewonde en dode schapen zorgen ervoor dat het gerucht over een wolf sterker wordt en de jagers staan op scherp. Silas raakt bevriend met de bazige Rinke die  per ongeluk het verhaal over de wolf hoort. Haar bemoeizucht in deze kwestie is ontroerend en risicovol, en het verhaal krijgt een avontuurlijke wending als Rinke in haar eentje het bos in gaat. Het mooie, verstilde verhaal wordt begeleid met verwijzingen naar sprookjes die misschien wat voor de hand liggen maar geestig zijn vewerkt. Johanna kwam vroeger vaak in het bos, vertelt ze: ‘Koekjes brengen naar mijn grootmoeder’.

Een paar  maatschappelijke lijntjes zijn niet echt nodig, maar ook niet erg storend. Over de dorpsschool die bijna wordt opgeheven vanwege een leerlingentekort, gesprekken over een mogelijk leven na de dood en het ongeluk van vader lijkt om de MH 17 te gaan.  De nadruk komt uiteindelijk te liggen op een voorleeswedstrijd waarbij Silas het ver schopt. De dorpsbewoners steunen hem en de rijen zijn weer gesloten, ondanks de meningsverschillen over de wolf.

Silas en de wolf is een klassiek kinderboek, gelukkig worden die nog geschreven, voor kinderen vanaf een jaar of zeven. Heerlijk om (voor) te lezen en bij weg te dromen.

 

Tags : Dieren en natuurdoodFamiliegeheimKinderboekLiefde en vriendschapmoederSpanning en avontuurvaderverhuizenwolf