close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Luca past niet zomaar in een groep

Mary Oldenhave De scootmobiele eenheid Kinderboek
Querido i.s.m. Stichting Maand van de Filosofie
Rick de Haas
Waardering: Filosofisch themaboek over groepscontacten levert voldoende gespreksstof op

Luca vindt het verschrikkelijk op school. ‘Andere kinderen vinden mij raar en ik vind andere kinderen raar’.   Ze wordt eigenlijk niet eens gepest, meestal doen haar klasgenoten of ze er niet is. Hoe ze ook haar best doet om ‘normaal’ te zijn, het lukt haar niet om contact met anderen te krijgen. De lockdown is voor Luca een geschenk maar als school weer opengaat, krijgt ze het dubbel zo zwaar en gaat ze meer niet dan wel. Luca wordt in een spijbelklasje geplaats en moet voor straf rommel opruimen in het park.

Mirjam ‘Mees Kees’ Oldenhave is de de vierde in de rij (na Abelkader Benali, Annelies Verbeke en Bibi Dumon Tak) die een kinderboek schrijft in het kader van de Maand van de Filosofie, die de hele maand april plaatsvindt. Met De Scootmobiele Eenheid sluit ze aan bij het thema van dit jaar: ‘Intieme vreemden’. Oldenhave pingpongt behendig met dit thema door Luca opnieuw geen aansluiting te laten vinden in het spijbelklasje. Totdat Dylan ten tonele verschijnt die voor dynamiek zorgt. Hij is de lijm, of zoals Luca het noemt: hun wifi. ‘Zonder hem waren alle verbindingen verbroken’.

Luca worstelt met de grens tussen aanpassen aan de groep en zichzelf zijn en de consequenties die dat heeft. Ze vindt een gewillig oor bij haar (gescheiden) vader die ook een einzelgänger is. Haar moeder maakt zich juist zorgen en spoort haar aan vrienden te maken. Opvallend is dat Luca zelf vrij stellig oordeelt over anderen. Ze bombardeert de kinderen in de spijbelklas al meteen als ‘de barbie’, ‘de arrogante jongen’ en ‘de sportjongen’. Later lukt het haar om meer grijstinten aan te brengen. De ontmoeting met een groep zwervers, waar de boektitel vandaan komt, heeft invloed op de groepsdynamiek maar levert weinig nieuwe inzichten op en hangt als er een beetje bij.

Ben je  eenzaam als je geen aansluiting vindt in een groep? In hoeverre is het een probleem om je aan te passen. Is het eigenlijk wel okay om erg op je zelf te zijn als je je daar prettig bij voelt? Oldenhave lijkt zelf het antwoord te geven door te kiezen voor Luca en haar vader. Het stellige pleidooi voor thuisonderwijs sluit daarbij aan.

De Scootmobiele Eenheid levert voldoende vragen en  gespreks- en denkstof op en daar gaat het om bij een themaboek als dit.

Tags : coronafilosofieKinderboekLiefde en vriendschapproblemenSchoolWeten en leren