close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Vreemde maar interessante vogel

Joukje Akveld Schoenbek Prentenboek
Querido
Piet Grobler
Waardering: Interessante kennismaking met onbekende vogel

Het heeft meteen iets treurigs als je naar de Wikipedia-pagina van de schoenbekooievaar gaat. Hij komt uit de familie ‘Balaenicipitidae’ en daar staat als toevoeging bij: hij is het enige lid van deze familie. Het past wel bij de solitaire vogel die zich weinig met anderen bemoeit. Nogal een vreemde vogel dus, die vooral in Oost-Afrika voorkomt en door GeenStijl werd omschreven als ‘een soort dinosaurus-muppet’. Hij lijkt inderdaad uit de prehistorie te zijn overgebleven. Met zijn plompe gestalte en lange poten en enorme bek die continu in een soort glimlach-stand staat.

Dat de naar Zuid-Afrika geëmigreerde Nederlandse kinderboekenschrijfster Joukje Akveld  gefascineerd raakte door de schoenbekooievaar is goed voorstelbaar. Zo’n eigenheimer die zich weinig van anderen aantrekt en gewoon lekker zijn ding doet, spreekt tot de verbeelding. Akveld focust op het zonderlinge van ‘Schoenbek’ door hem door andere dieren te laten becommentariëren. Hij heeft een walviskop en een plompe bek: ‘Zo stomp, zo groot’. De een na de ander lacht hem uit en verheerlijk zichzelf. Want de Afrikaanse Zeearend, Bonte IJsvogel en Kleine Zilverreiger vinden zichzelf een stuk eleganter. Als Schoenbek een krokodil die vogels verslindt een lesje leert, draaien ze al heel snel bij en bieden excuses aan. Waar Schoenbek overigens weinig in geïnteresseerd is, die is al weer druk bezig een maaltje te vergaren. Hij staat boven zijn pestende soortgenoten en dat is een prima boodschap voor kleuters.

De Zuid-Afrikaanse illustrator Piet Grobler zet de schoenbekooievaar  in al zijn lelijkheid neer als een majestueus en onverstoorbaar dier voor wie je meteen ontzag hebt. Hij treft precies het ongenaakbare van het dier dat de tekst oproept.

Schoenbek is een kennismaking met hier wat minder bekende vogels en laat ondertussen zien dat je niet alleen maar op het uiterlijk af moet gaan.

Deze bespreking stond in sterk ingekorte vorm op AD Online op 15 september 2022. 

 

 

Tags : Andere landenDieren en natuurillustratiesPrentenboekRuzie en pestenvogelsVoorleesboekzuidafrika