close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+Leeftijd

Aan de hand van grotschilderingen

Linda Dielemans Schaduw van de leeuw Jeugdboek
Leopold
Waardering: 7.5

Linda Dielemans gebruikt haar ervaring als archeologe voor haar kinderboeken over de oudheid. Na Zomerwoud en Geestkrijger is Schaduw van de Leeuw haar eerste boek bij uitgeverij Leopold. Het is gebaseerd op schilderingen van 28.000 jaar geleden die zijn te vinden in Franse grotten.  De tekeningen zeggen iets over de samenleving van die tijd al is het vaak niet duidelijk wat ze precies betekenen. Heel veel dieren maar ook handsjablonen, stippen en symbolen.  Het waren echte kunstenaars, schrijft Dielemans in het nawoord, want zo eenvoudig is dat grotschilderen niet, en je kunt niet gummen.

Schaduw van de leeuw is een lijvige roman over een meisje dat wordt verstoten door haar stam en probeert te achterhalen waar haar dromen over gaan. Iedere stam heeft een zogenaamde ‘dromer en het lijkt er op dat Joeni is voorbestemd er ook één te worden. De dromen voorspellen de toekomst en kunnen een stam voor een ramp behoeden. Joeni is een wees en moet haar eigen boontjes doppen in een samenleving waar achterdocht en wrok de dienst uitmaken. Ze raakt verstrikt in ingewikkelde vetes en is onzeker over wat precies haar rol is.

Dielemans strekt het gegeven uit over een lang en rustig verteld verhaal dat voor liefhebbers van bijvoorbeeld De stam van de holebeer vertrouwd aan zal voelen maar voor anderen wellicht wat traag en slepend is. Er zit niet steeds ontwikkeling in het verhaal maar net op de afhaakmomenten komt er  een interessante draai en vooral tegen het eind blijft het boeien. Dielemans schrijft vlot en vooral de karakterontwikkeling is sterk. Joeni leefde dan 28.000 jaar geleden maar tobt met dezelfde onzekerheden als kinderen van nu. Ook al is zij dan druk met speren en mammoeten in plaats van met ipad en make-up.Een goede keuze om een sterke meid als hoofdpersoon te kiezen. Vrouwen maakten sowieso de dienst uit in de oudheid volgens Dielemans; de stammen worden geleid door een stammoeder.

Schaduw van de leeuw gaat over verliefdheid, jaloezie en loyaliteit en het vinden van een plek waar je je thuisvoelt. Ook de thema’s van veel kinderboeken die zich in deze tijd afspelen. Zoveel is er niet veranderd.

Tags : Dieren en natuurdooddromenFamiliegeschiedenishistoriejeugdboekLiefde en vriendschapSpanning en avontuur