close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Rijkdom is ook niet alles

Bette Westera Arme Rijk Prentenboek
Gottmer
Sylvia Weve
Waardering: 7.5

De moeder van Rijk, die op sterven ligt, stuurt haar zoon de wereld in zodat hij kon worden wie hij was. Het voert de jongen op een tocht langs kluizenaars, zwervers en koks en koningen. Hij komt ongemerkt veel aan de weet over de waarde van bezit, over geld en rijkdom, en keert terug naar zijn moeder die haar allerlaatste adem uitblaast, na ‘wat je noemt, een rijk, eenvoudig leven’.

Opnieuw een project van het gouden duo Bette Westera/Sylvia Weve dat met Doodgewoon tal van prijzen in de wacht sleepte. Dan ligt de lat hoog en die verwachtingen worden niet waargemaakt. Dat zit hem niet in de fraaie prenten of de net zo klare taal. Weve schetst in haar aangenaam rommelige stijl een rijk en kleurrijk universum en de illustraties vertellen zonder de tekst een eigen verhaal. En Westera blijft verzen op hoog niveau schrijven in meanderende en betoverende taal met veel taalkunst, bijvoorbeeld in de rode draad van het appel en het ei. Het boek staat vol met taalgrapjes en slimmigheidjes. Een vers als dit is ontegenzeggelijk Westeriaans en doet niemand haar na.

De oude man gaf hem een kaart met velden en met wegen. De meeste van die wegen waren hem nog niet bekend. Als ik bekende wegen neem, kom ik mezelf niet tegen, dacht Rijk, en dat moet wel als ik wil worden die ik ben.

Uitstekend om voor te lezen en ook te zingen, zoals de bijgeleverde cd duidelijk maakt. Er valt genoeg te genieten in dit kunstzinnige prentenboek en daarom is het des te vervelender dat de inhoudelijke component tegenvalt en niet helder wordt waar de auteur het precies om te doen is en wat ze aan wie met dit sprookje wil vertellen. Geld maakt niet gelukkig maar het is wel handig als je het hebt. En natuurlijk kan rijkdom ook een last zijn, en gaat het uiteindelijk om andere dingen in het leven. Een vlakke moraal om zo’n lang uitgesponnen verhaal aan op te hangen. Daardoor voelt Arme Rijk stroef aan. De avonturen van Rijk volgen elkaar snel op en lijken kleine gelijkenissen die iets duidelijk moeten maken maar het blijft een wirwar van lijntjes die leiden naar dezelfde en inmiddels overbekende boodschap.

Tags : armoedegeldillustratiesmoederPrentenboekrijkdomSprookjes