close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Sommen die alles met jezelf te maken hebben

Edward van de Vendel & Ionica Smeets Rekenen voor je leven Non-fictie
Nieuwezijds
Floor de Goede
Waardering: 8.5

Het moet gezegd: ik ben niet geheel onbevooroordeeld als het om algebra en wiskunde gaat. Tijdens mijn schoolcarrière heb ik vaak wanhopig geroepen: waarom moet ik dit weten. Vast van plan in de rest van mijn leven nooit meer een geodriehoek ter hand te nemen en niet van zins een beroep uit te oefenen waar je het verschil tussen de sinus en cosinus voor moet weten

De achterliggende gedachte van Rekenen voor je leven is dan ook uit mijn hart gegrepen. ‘Wat gebeurt er als een klas de saaie sommen mag vervangen door rekenlessen die met hun eigen leven te maken hebben’, staat in kleine letters voorop. Die vraag is na lezing te beantwoorden met: dat levert vooral veel plezier, saamhorigheid en inzichten op.

Wiskundige Ionica Smeets, die er haar levenswerk van heeft gemaakt om moeilijke dingen eenvoudig uit te leggen, draagt de voorbeelden aan. Bijvoorbeeld: ‘Wat als je alle tranen van je leven zou opvangen en bewaren, kun je daar dan een badkuip mee vullen?’. (Het antwoord is: nee, dan kun je alleen nog maar pootjebaden). Het slimme van dit boek is dat de voorbeelden door kinderen uit dezelfde klas worden aangedragen. De onderwijzers experimenteren een schooljaar lang met deze nieuwe onderwijsvorm en dat motiveert enorm. Sommige kinderen weten hun vraag meteen, anderen zitten er zenuwachtig op te broeden.

Edward van de Vendel laat de klas tot volle bloei komen. We leren de kinderen kennen en snappen waarom ze bepaalde inzichten willen. Waarom Kuzey wil weten hoeveel het kost om een muur rond het voetbalveld te bouwen of waarom Mirelva niet echt op een vraag kan komen maar ‘iets met geld wil, met al die verschillende briefjes, want die zijn zo mooi’. En het is volstrekt logisch dat Fabio benieuwd is of rekenen helpt als hij beter wil leren goochelen.

De antwoorden op de vragen zijn door Flo de Goede allemaal in stripvorm uiteengezet. Dat maakt het begrijpelijk, al moet je het koppie er soms nog best bijhouden. De Goede is in topvorm, zijn tekeningen komen in een boek als dit enorm tot zijn recht. Dynamisch en zwierig en met veel kleine grapjes.

Wat een speels en energiek boek, waarin getallen en kinderen tot leven komen. De gevarieerde achtergronden van de kinderen worden door Van de Vendel overtuigend en in een voortreffelijke toon neergezet. Er spat een aanstekelijk enthousiasme van af en sommige rekentips zijn echt handig. Nooit meer problemen met het trekken van Sinterklaaslootjes bijvoorbeeld.

Tags : humorillustratiesKinderboekNon-fictierekenenSchoolWeten en leren