close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Rare Dolfijn

De Vlaamse schrijfster Marita de Sterck schrijft doorgaans vrij stevige literaire jeugdromans over sociale thema’s. Dit keer heeft ze een bekende overlevering uit het Amazonegebied bewerkt tot een verhaal voor een prentenboek. De Sterck komt veel in Latijns Amerika en heeft het verhaal in verschillende versies gehoord en samengebald in dit boek.

Het is een broeierige vertelling over een vrouwelijke dolfijn (Boto) die aan land in een man verandert die de kunst van het verleiden beheerst. Alle vrouwen in het Amazonegebied houden van Boto, hij geeft ze wat ze het liefst willen: geen goud maar begeerd vlees. ‘Wie door Boto is bekeken, bloeit open als een woudbloem’. Het is een boek over ontluikende seksualiteit. Over rondingen en buitelingen en vloeiende bewegingen. Seksualiteit is niet raar of smerig maar is prachtig en spannend.

Alleen de tekeningen vind ik niet mooi. Ze zijn van Jan Bosschaert, ook een Vlaming, die vooral ook strips tekent en dat is hierin terug te zien. Het is een kwestie van smaak maar wel een belangrijk gegeven om dit boek mooi te vinden. De teksten zijn mooi en rond en verzorgd maar de prenten zijn nogal duister en benauwd. Boto is een rare dolfijn geworden, geef mij Flipper maar. En de laatste prent over het gekapte regenwoud is een regelrechte misser. Een misplaatst statement dat niets met de inhoud van het boek te maken heeft.

Een vriendin van mij zag dit boek en was er direct weg van de tekeningen en de sfeer. Een vrouwenboek, zei ze. Misschien is het dat. Een jeugdboek voor meisjes over erotiek; daar zijn er niet zoveel van. Ik hoop dat er snel nog wat interessantere boeken over dit thema verschijnen.

Wat een mooi Vlaams woord trouwens voor de vormgever van dit boek: boekenarchitect. Dat wil ik worden als ik groot ben!

Titel Boek:

Boto

Auteur:

Marita de Sterck

Illustrator:

Jan Bosschaert

Kaft:
Tags : Andere landenDieren en natuurKinderboekPrentenboekVoorleesboek