close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Prachtige prenten van verandering en vergankelijkheid

Anne-Margot Ramstein Voor en na Prentenboek
Clavis
Matthijs Arregui
Waardering: 8.5

Dat een rups een vlinder wordt en dat er uit maïs popcorn gemaakt wordt, is niet nieuw of verrassend maar op de prenten in het boek Voor en na zijn het ingrijpende gebeurtenissen. De Canadezen Ramstein en Aregui maakten een opvallend en prachtig uitgegeven boek dat alleen maar uit tekeningen bestaat maar toch heel veel verhalen vertelt. Over een ravijn waarover een brug heen wordt gebouwd en de jongen en het meisje eindelijk naar elkaar toe kunnen lopen. Over een storm op zee waarbij het zeilschip wordt verwoest. En wie woont er in dat huisje op het platteland, waar het de hele tijd regent maar op een dag de zon schijnt?

Het gaat steeds om twee prenten waarop, zoals de titel al zegt, dingen te zien zijn ‘voor en na’. Die begrippen worden ruim genomen wat een verrassend en gevarieerd boek oplevert. Soms ligt het voor de hand. Een kip en dan is er een ei, een cacaoboon en dan is er chocola. Maar soms moet je een paar keer kijken om de ontwikkeling of het verband te zien. Het is aan de eigen verbeelding om te te bedenken wat er aan de hand is of wat er is gebeurd. Er staat geen letter te lezen en dat is de grote kracht van dit boek. De sterke grafsiche beelden stralen een enorme kracht uit die geen toelichting behoeven.

Veel prenten hebben met de natuur, landschappen en dieren te maken, en met het weer: met regen en storm en hitte. De elementen staan onnadrukkelijk centraal en mensen spelen nauwelijks een rol. Het is een boek over verandering en vaak over vergankelijkheid.Een appeltje aan een tak dat verschrompelt en een zeilboot op zee die in een storm terecht komt. Soms gek, vaak grappig en bijna altijd spannend. Het doet denken aan het werk van Blexbolex, die ook bekend staat om zijn eenvoudige grafische afbeeldingen.

Voor en na is prachtig, eigenlijk meteen al een klassieker en het is nog lekker dik ook.

Titel Boek:

Voor en na

Auteur:

Matthijs Arregui

Anne-Margot Ramstein

Uitgever:

Clavis

Kaft:
Tags : Dieren en natuurkijkboekPrentenboek