close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Postbode Muis deinst nergens voor terug

Marianne Dubuc Hoera, er is post Prentenboek
Querido
Jacques Dohmen
Waardering: 8.0

In Hoera, er is post wordt er nog gewoon op maandag post bezorgd. Blijmoedig gaat Muis met een karretje vol pakjes en brieven op pad en levert ze af bij andere dieren. Muis moet zelfs onder water naar de inktvis maar door zijn voorbeeldige arbeidsethos deinst hij nergens voor terug. Langzaam slinkt zijn voorraad en aan het eind van de ronde is er nog één pakje over. Driemaal raden voor wie dat is. Het is de verdienste van Marianne Dubuc dat ze van dit wat voorspelbare gegeven een origineel prentenboek maakt dat je honderd keer kunt bekijken, om nog weer nieuwe dingen te ontdekken.

Dat begint al als Muis blij is dat er geen post is voor meneer Slang, ‘voor wie hij stiekem een beetje bang is’. Meneer Slangs huis onder de grond, verwarmd door diverse straalkacheltjes, loopt over maar liefst vier pagina’s door. Ieder huis waar post afgeleverd moet worden, is origineel ingericht, passend bij het dier. De ondergrondse verblijven van de meisjes Mier en mevrouw Mol, het huis op het water van mevrouw Krokodil en natuurlijk de iglo van de pinguïn.

De uitbundige en frivole manier waarop Dubuc hier te werk is gegaan, staat haaks op het ingetogen en dromerige De leeuw en het vogeltje dat vorig jaar verscheen. De Franse prentenboekenmaakster is veelzijdig en toont meerdere kanten, terwijl haar stijl herkenbaar blijft. Dit vrolijke en sympathieke verhaal met kernachtige teksten is zo’n prentenboek waarbij kinderen zonder twijfel ‘nog een keer’ roepen.

Eerder maakte Dubuc als twee opvallende kartonboeken voor peuters (Het grote beestenverkleedfeest, Ik zie ik zie).

Titel Boek:

Hoera, er is post

Auteur:

Marianne Dubuc

Vertaler:

Jacques Dohmen

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : Dieren en natuurkrokodilpostbodePrentenboekzoekboek