close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Geen bandleden oppeuzelen alsjeblieft

Matthew Forsythe Pokko heeft een trommel Prentenboek
De Eenhoorn
Marita Vermeulen
Waardering: 8.0

Een parmantige kikker met twee stokken en een trommel siert de voorkant van Pokko heeft een trommel van de Canadese illustrator Matthew Forsythe. Een sterk beeld dat meteen nieuwsgierig maakt, mede door de omlijsting in pastelkleuren. Het lijkt retro maar het boek is een debuut en stamt gewoon uit 2019.

De sterke tekst begint met een vooruitwijzing. Dat papa en mama Pokko een trommel gaven ‘was hun grootste fout ooit’. Ze vragen hun dochter vriendelijk om buiten te gaan trommelen want ze zijn een kleine, stille familie kikkers en houden niet zo van gedoe. Pokko gaat op pad en haar getrommel trekt al snel de aandacht. Binnen een mum van tijd loopt er een stoet musicerende dieren door het bos. Pokko ontpopt zich tot een leider als de wolf het konijn opeet: ‘Geen bandleden meer oppeuzelen of je vliegt eruit!’.

Een simpel verhaal waarin papa staat te koken en mama zit te lezen. En Pokko dus loopt te trommelen. Het bijzondere van dit boek is de zeggingskracht van de beelden. Stuk voor stuk prachtig en krachtig. Pokko als stoïcijnse held in een betoverend mooie omgeving met fraaie kleuren. De gezichtsuitdrukking van de kikkers zijn bijzonder. Forsythe gebruikt het kikkerbekkie optimaal en ondanks dat Pokko steeds hetzelfde kijkt, ziet het er toch telkens anders uit. Forsythe varieert ook nog eens door op enkele pagina’s andere tinten te gebruiken die meteen voor een andere sfeer zorgen. Bijvoorbeeld waneer de ouders letterlijk op handen worden gedragen door de orkestleden.

Pokko doet haar ding. Niet op een rebelse maar wel vastberaden manier en dat zal kleuters aanspreken. Je hoeft niet in opstand te komen om je doel te bereiken. Gewoon blijven trommelen. Een boek dat alles in zich heeft om een klassieker te worden.

Tags : bosDieren en natuurFamilieLiefde en vriendschapmuziekoudersPrentenboekVoorleesboek