Querido
Maartje Kuiper
Wanneer is een tekst een gedicht? De kinderen aan wie dichters Hans en Monique Hagen het vroegen, denken dat het rijmt, de zinnen kort zijn, er veel wit om heen staat en dat je ervan moet lachen of huilen. Allemaal goede antwoorden uiteraard, maar er valt nog veel meer over poëzie te zeggen en dat doet het echtpaar Hagen in Poëzie HARDOP. De bundel verschijnt als afsluiting van hun periode als kinderboekenambassadeurs, waarbij ze veel aandacht vroegen voor poëzie. Dat deden ze onder andere met een wekelijkse column in het Parool die nu zijn gebundeld. Het zijn 35 columns waarin 95 gedichten van 65 (Nederlandse) dichters voorbij komen en waarin ze vertellen hoe je kinderen kunt enthousiasmeren voor gedichten.
De stukjes zijn losjes opgebouwd aan de hand van thema’s en dienen vooral als podium om telkens een paar gedichten te kunnen delen. Het doet met enige weemoed denken aan de uitgaven van Querido’s Poëziespektakel, met de uitgebreide overzichten van vaderlandse kinderpoëzie. De Hagens citeren uit eigen werk maar ook uit dat van Koos Meinderts, Edward van de Vendel, Bette Westera, Ted van Lieshout, Joke van Leeuwen, Leendert Witvliet en Mary Heylema maar ook Miep Diekmann, K. Schippers en Slauerhoff. En nog heel veel anderen (65 dus).
Het gaat over de waarde van poëzie (die volgens de makers eigenlijk in de Schijf van Vijf thuishoort) en de grenzen van gedichten. Over moraal (‘doe nooit wat je moeder zegt’ van Annie M.G. Schmidt), vormen (het sonnet) , de titel van een gedicht, vertalen en het verdwijnen van het poesie-album (de voorloper van Facebook en Instagram, vinden de Hagens).
Er staat één gedicht van een kind in: Hugo Hensen van 9 jaar oud maakte Automerken.
Een Volkswagen – er past niet eens een volk in
Een Audi – hij is niet eens oud
Een Ford – er zit niet eens een gracht omheen
Schandelijk!
Kunnen ze niet iets serieus bedenken?
Interessant zijn de oefeningen in de grenzen van de dichtkunst. Zet je de regels van een verhaaltje anders neer, dan is het ineens een gedicht. Gedichten zijn vaak wat minder hapklaar dan verhalen, ze zijn raadselachtiger en avontuurlijker, concluderen Hans en Monique Hagen. “In gedichten kun je zwerven en verdwalen”.
Een fijn en handzaam bundeltje dat mooi is vormgegeven en van passende, enigszins grafische illustraties is voorzien door Maartje Kuiper.
Monique Hagen vertelt over deze bundel in een uitzending van de Taalstaat .