close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Pluk eens wat vaker een bloemetje

JonArno Lawson Blommetjes Prentenboek
Karmijn
Sydney Smith
Waardering: 8.5

Blommetjes verscheen in Canada als Sidewalk flowers en won daar de prestigieuze General’s Literary Award voor geïllustreerde boeken. Het verhaal voor het tekstloze prentenboek is geschreven door dichter JonArno Lawson die voor zowel kinderen als volwassenen schrijft. In dit interview vertelt hij dat hij het idee voor dit boek kreeg toen hij zijn 7-jarige dochter van school haalde. Hij had haast en was druk en gestresst en dat was de stad om hen heen ook. Maar zijn dochter zat in een heel andere dimensie en plukte bloemen tussen de tegels vandaan en versierde thuis haar kleine broertjes ermee. Ze geeft onbedoeld kleur aan de grauwheid en grijsheid van die dag, vanuit een pure interesse. Een vader en dochter, die direct verbonden zijn, maar een hele ander werkelijkheid waarnemen.

Illustrator Sydney Smit heeft het gegeven vrij letterlijk in een beeldverhaal weergegeven. Het meisje heeft een opvallend rood jasje aan en loopt aan de hand van de vader. We zien haar kijken, naar de mensen die zich voortsnellen, naar een duif en naar de tattoos van een meneer in een mouwloos shirt. Dan plukt ze een boterbloem die tegen een lantaarnpaal aan groeit, die ook in kleur is weergegeven. Vader loopt stoïcijns door, is druk met zijn mobiele telefoon en lijkt niks op te merken. Ook niet als zijn dochter een bloemetjes bij een dood vogeltje achter laat. Allengs komt er letterlijk en figuurlijk meer kleur in het verhaal en lijkt de vader te ontspannen als ze in de buurt van hun huis komen. Het meisje met het rode jasje omhelst haar moeder en versiert het hele gezin met bloemetjes. Het vredige tafereel met haar twee broertjes in de achtertuin, is een contrast met de anonimiteit van de stad.

Het is een geschenk dat de kleine en nieuwe uitgeverij Karmijn dit boek ook in Nederland onder de aandacht brengt. Misschien is het in ons land nog wel meer op zijn plek dan in het drukke Canada. De makers laten middels de blik van een kind de eenvoud van de kleine dingen zien zonder een moreel oordeel over de drukdoenerij van volwassenen te vellen. Kijk om je heen en blijf in het moment, dan zie je de slapende man op het bankje en neem je even de tijd om een hond te aaien. Blommetjes is een prachtig alternatief voor de vele zelfhulpboeken rond mindfullness, waarin zonder woorden de boodschap feilloos aankomt

 

 

 

Titel Boek:

Blommetjes

Auteur:

JonArno Lawson

Illustrator:

Sydney Smith

Uitgever:

Karmijn

Kaft:
Video description:

Trailer bij Blommetjes (vertaling van Sidewalk Flowers)

Tags : Dieren en natuurFamilieoudersPrentenboekvaderVoorleesboek