close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Je kunt je eigen verhaal niet herschrijven

Leslie Connor De gevangenisfamilie van Perry T. Cook Kinderboek
Lemniscaat
Ineke Lenting
Waardering: 7.5

Een jongen die wordt geboren in de gevangenis omdat zijn moeder vlak voor haar detentie zwanger is geraakt. De wereld van Perry speelt zich voor een groot deel af binnen de gevangenismuren, hij gaat wel naar een gewone school. Hij weet niet beter en het is naar ieders zin. Moeder en zoon fantaseren erover  om buiten de gevangenis een nieuw leven op te bouwen nu de vervroegde vrijlating dichtbij lijkt. Maar de openbaar aanklager die het dossier onder ogen krijgt,  gooit roet in het eten. Hij maakt er een enorm punt van dat er al die jaren een kind in de gevangenis woonde. De directrice wordt geschorst, de vrijlating uitgesteld en tot overmaat van ramp neemt deze meneer Van Leer de jongen in huis.

De gevangenisfamilie van Perry T. Cook is een origineel boek van de Amerikaanse jeugdboekenauteur Leslie Connor. Opgewekt beschrijft ze het leven in de gevangenis, met alle rituelen en gebruiken en bijzondere omgangsvormen en vooral ook de nauwe band tussen Perry en zijn moeder. De keuze om bij sommige hoofdstukken ineens voor het perspectief van de moeder te kiezen, is ongelukkig.

Perry kan beter zijn eigen verhaal vertellen. Hij bijt zich vast in het onrecht dat hem wordt gedaan. Het onwaarschijnlijke geval wil dat die nare aanklager de vader is van Zoey, het meisje uit de klas met wie hij het zo goed kan vinden. Een van de weinigen die niet achter zijn rug om over hem roddelt of hem uitlacht.

Perry besluit om voor een schoolopdracht de verhalen van de gevangenen op te schrijven en gebruikt daar op handige manier de bezoekuren voor. Hij heeft zich nooit erg verdiept in hun achtergrond en de redenen waarom ze gestraft zijn. De zijn heel divers en uiteraard leert Perry dat de grens tussen goed en kwaad heel smal is.. Bijna alle gevangen kwamen per ongeluk in aanraking met criminaliteit. Het overkomt ze, buiten hun schuld en een aantal heeft zelfs goedwillende motieven. Eindelijk krijgt Perry de geschiedenis van zijn moeder te horen en ook dat is een verhaal vol onrecht en toevalligheden. Dat voelt als een zwaktebod, hoe logisch het ook is om voor deze leeftijdsgroep niet al te confronterend over misdaad te schrijven en enige nuance is ook uitstekend. Maar de balans slaat naar één kant door en het beeld blijft hangen dat er vooral lieve en aardige mensen zitten opgesloten.  De gestraften nemen wel hun verantwoordelijkheid en accepteren hun lot. “Je kunt je eigen verhaal niet herschrijven”, zegt er één. 

Uiteraard weet Perry de situatie uiteindelijk ten goede te keren en gaat hij samen met zijn moeder een nieuwe toekomst tegemoet in de wereld buiten de poort. Leslie Connor beschrijft in de De gevangenisfamilie van Perry T. Cook een wereld waar kinderen niet veel over lezen. Het is aan de zoetige kant maar geeft wel enig inzicht in het rechtssysteem. Op de stapel bij de betere feelgood-lectuur voor kinderen van deze leeftijd.

 

 

 

Tags : Andere landenFamiliegevangenisjeugdboekKinderboekLiefde en vriendschapmoeder