close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Papa is een bevroren vis

Jef Aerts Vissen smelten niet Jeugdboek
Querido
Waardering: 9.0

Tijdens het jaarlijkse winterfeest in zijn dorp Winteroever maak Matti een van de spannendste dagen van zijn leven mee. Het is zijn missie om Sirius, de lievelingsvis van zijn vader, in veiligheid te brengen. Zijn vader ligt al maanden zwaar depressief voor zich uit te kijken op de bank en neef Jarno wil de vissen tijdens het feest met elkaar laten vechten. Sirius zal dat waarschijnlijk niet overleven en Matti gaat met de vis op de vlucht, over het ijs naar de stad waar een aquarium is.

Vissen smelten niet is een sfeervol en spannend en soms bijna surrealistisch verhaal over een familie die elkaar in de weg zit maar wel van elkaar houdt. Een labiele vader en een radeloze moeder die weer plezier wil in haar leven en twee neven die een machtsstrijd uitvechten. Als katalysator treedt de bijna blinde Drika op, die weggelopen is bij haar overbeschermende ouders. Matti komt haar tegen op het ijs en tegen en wil en dank trekken ze samen op en brengen ze Sirius naar een veilig plek.

De kempvissen zijn een prachtig beeld. Ze rouwen ook, weet Matti, als je een groepje uit elkaar haalt, blijven ze nog dagenlang zoeken naar wie er verdwenen is.Matti’s gang over het ijs is in feite een zoektocht naar zijn eigen vader die als een bevroren vis op de bank ligt. Een kempvis zal meteen sterven van de kou, en daarom moet hij hem warm houden. Poolvissen maken antivries aan waardoor ze in leven blijven, als het ijs smelt, zwemmen we gewoon weer verder. Hopelijk heeft zijn vader genoeg antivries.

Het vechtgedrag staat symbool voor de relatie tussen beide neven. Ze vechten op leven en dood met elkaar voor meer ruimte. Drika merkt droog op: ‘Jullie zijn net kempvissen, je het had het ook rustig kunnen uitpraten’. Grote neef Jarno heeft dan wel weer respect voor Matti met zijn geschifte plan om de vis te redden. ‘Je hebt wel lef, misschien wel het meest van iedereen hier in huis’. Matti is niet zo’n lefgozer maar soms komen er onvermoede krachten vrij, als het echt nodig is. Net als bij Drika die dan wel een handicap heeft maar best voor zichzelf op wil komen. Matti vind dat Drika het meeste lef heeft.

Vissen smelten niet is pas het derde boek van Jef Aerts en na zijn veelgeprezen debuut Het kleine paradijs nu al een hoogtepunt in zijn oeuvre. Zoveel gelaagdheid, broeierigheid en magnifieke dialogen, dat is ongekend. We hebben er met Jef Aerts een literair kinderboekenschrijver van hoog niveau bij. Waar zijn eerste boek Biegeliaanse trekjes had, dringt zich nu veel meer de vergelijking op met landgenoot Bart Moeyaert, die er een geduchte concurrent bij heeft in de strijd om de prijzen.

Vissen smelten niet is een schitterende vertelling van een nacht vol onheil en dreiging, maar het is bovenal een boek over over liefde. Over van elkaar houden en de moeilijkheid om daar een geschikte vorm voor te vinden.

Titel Boek:

Vissen smelten niet

Auteur:

Jef Aerts

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : depressieFamiliejeugdboekoudersRuzie en pesten