close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Overdag is haar moeder een keurige dame

Isol Mijn moeder is een stekelvarken Prentenboek
De Harmonie
Agnes Brunt
Waardering: 7.5

Isol was in Nederland volstrekt onbekend totdat ze vorig jaar de Astrid Lindgren Memorial Award won, en daarmee de opvolger van Guus Kuijer was. De Argentijnse heet in het echt Marisol Misenta en is in haar geboorteland ook bekend als zangeres, cartoonist en dichteres. Uitgeverij De Harmonie laat ons in rap tempo kennis maken met Isol, inmiddels is haar tweede boek in het Nederlands verschenen. Vorig najaar verscheen al Nocturno, een receptenboek voor dromen. Nu is er Mijn moeder is een stekelvarken, een mooi uitgegeven prentenboekje met een harde kaft. Het meisje in het boek schrikt van haar moeder in de vroege ochtend: dan zit haar haar zo rommelig dat ze een stekelvarken lijkt, overdag is ze een keurige dame.

Isol vergroot dat gegeven op een consequente manier uit. Het meisje ziet het als een groot probleem dat ze geheim houdt, stel je voor dat andere mensen het ontdekken en ook zo schrikken. Ze is bang dat ze zelf ook in een stekelvarken zal veranderen. Tot ze er achter komt dat haar moeder niet de enige is die er ’s ochtends merkwaardig uitziet.  Een klein en speels gegeven dat standvastig wordt uitgewerkt. Vanuit de gedachtenwereld van de dochter is de verbijstering volstrekt geloofwaardig.

De tekeningen dragen daar aan bij: helder en direct. De hand van de cartooniste is zichtbaar, Isol houdt niet van veel poespas en kunstzinnige truuks, ook niet in haar kleurgebruik. Wel kiest ze af en toe voor de overdrijving bijvoorbeeld als het meisje schrikt, en dat is erg geestig. Alleen daar al is zo’n prijs goed voor: om ons kennis te laten maken met het werk van prentenboekenmakers uit andere landen. Nu is het wachten op de uitgever die ons laat kennismaken met de boeken van de Zweedse Barbro Lindgren, winnaar van de ALMA 2014.

Titel Boek:

Mijn moeder is een stekelvarken

Auteur:

Isol

Vertaler:

Agnes Brunt

Uitgever:

De Harmonie

Kaft:
Tags : Dieren en natuurPrentenboekVoorleesboek