close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Origineel verhaal over oprechtheid en het geheugen

Andreas Steinhöfel Anders Jeugdboek
Hoogland & Van Klaveren
Tjalling Bos
Peter Schössow
Waardering: 8.0

Anders ziet kleuren bij mensen waardoor hij voorvoelt wat hen gaat overkomen en hij snuffelt aan anderen. Eigenschappen die hem niet door iedereen in dank worden afgenomen en die hij niet had toen hij nog Felix heette. Na een ernstig ongeluk ligt hij driekwart jaar in coma en als hij daaruit bijkomt is het een wonder maar is niets meer zoals het was. Hij is en voelt zich zo anders dat hij zich ook zo laat noemen. Anders heeft geen herinneringen meer aan de tijd voor het ongeval.

Voor zijn ouders, leraren en vrienden is de veranderde jongen erg wennen maar het biedt ook kansen. Vooral zijn vader leert zich opnieuw tot zijn zoon te verhouden. Volgens zijn bijlesleraar, met wie hij na het ongeval vriendschap sluit, was hij een aardige maar wat saaie jongen en mag hij blij zijn met zijn ongeluk. Op de achtergrond blijft de toedracht van het ongeluk knagen. Er staan veel vragen open vragen, waaronder een merkwaardig bestand op de computer van Anders dat hij niet meer kan openen. Steinhöfel verbindt alle draadjes van het mysterie op slimme wijze aan elkaar.  Steinhöfel beschikt over een scherpe literaire pen maar dit boek is vooral bijzondere door de tegendraadse opbouw. Op een eigenzinnige manier speelt de schrijver met flashbacks en de tegenwoordige tijd, waardoor de werking van het geheugen het middelpunt vormt. Als de herinneringen van Anders terugkeren valt alles op zijn plek, ook de rol van de diverse personages in het boek.

De Duitse schrijver (in ons land vooral bekend van Het midden van de wereld en Midden in de Winternacht, waarvan de verfilming in 2013 in Nederland een bioscoophit werd) zat eerder bij Lemniscaat maar vond onderdak bij Hoogland & Van Klaveren en dat blijkt een prima match. De kleine uitgeverij is ambitieus en eigenzinnig en besteedt veel aandacht aan de boekverzorging. Anders is een fraaie uitgave van een spannend maar vooral origineel verhaal over universele thema’s als vriendschap en liefde maar met name over oprechtheid. Er zijn belangen om de waarheid te verzwijgen maar dat blijft wringen, maakt Steinhöfel duidelijk. Soms is er een spetterende doorbraak nodig om onverbloemd eerljk tegen elkaar te kunnen en durven zijn.

 

 

 

 

 

 

Titel Boek:

Anders

Auteur:

Andreas Steinhöfel

Illustrator:

Peter Schössow

Vertaler:

Tjalling Bos

Uitgever:

Hoogland & Van Klaveren

Kaft:
Tags : geheugenjeugdboekLiefde en vriendschapongelukoudersziekte