close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Opnieuw een debuut met een boot in de hoofdrol

Ariene Bolt De laatste reis van de Ballerinus Kinderboek
Lemniscaat
Linde Faas
Waardering: 6.5

Het eerste hoofdstuk van De laatste reis van de Ballerinus is niet onaardig. Ravi staat aan de vloedlijn en vraagt zich af hoe de vogels weten wanneer de vogels en de visdiefjes weten wanneer ze het zuiden moeten vertrkken. Zijn moeder vertelde hem dat de maan aan de zee trok. ‘Misschien voelden de visdiefjes ook iets trekken. Zelf voelde hij in ieder geval zoiets. In zijn binnenste’. Een vooruitwijzing naar het avontuur dat aanstaande is. Een ander veelzeggend zinnetje op de openingspagina, waar een wereld achter schuilgaat: ‘Morgen was hij jarig, maar dat wist haast niemand’.

Ravi woont na het overlijden van zijn moeder alleen met zijn hond IJs en wordt van afstand in de gaten gehouden door zijn markante tante Lena. In de eerste hoofdstukken worden volgens schema de andere hoofdpersonen geïntroduceerd. Een gepensioneerde kapitein, een meedogenloze slager, een wankelmoedige circusdirecteur en een hele stoet aan dieren. Het circus is niet langer rendabel en de directeur lijkt te zwichten voor de slager, die handel ziet in de dieren. Daar steekt Ravi samen met de kapitein een stokje voor. Ze nemen de circusdieren mee op de Ballerinus, het ouwe schip van de kapitein, en varen vervolgens de wereldzeeën over om de dieren terug te brengen naar de plekken waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Dat wordt uiteraard een reis vol hindernissen en avontuur, de slager zet (samen met een stel piraten) de achtervolging in, de circusdirecteur wordt ontvoerd en de weersomstandigheden en het temperament van de dieren zit niet altijd mee.

Hoopvolle ingrediënten voor een kinderboek maar De laatste reis van de Ballerinus wil niet tot leven komen. Debutante Arienne Bolt toont niet genoeg stilistische vaardigheden om er personages van vlees en bloed te maken. Ravi heeft nog wel iets van kleur maar de anderen blijven vlakke karikaturen, die onderdeel zijn van een kolderieke slapstick. De aanzet is aardig maar daarna gaat het zwabberen en laat het zich uittekenen. Weer een storm, weer een dier dat van boord gaat, dat nog even terugkomt, en teveel flauwe wendingen. De eigenzinnige papegaai is grappig, de inzetbaarheid van de olifant tegen de piraten nog wel origineel maar als geheel is het een verhaal dat zich naar het einde toesleept. Het boek is veel te dik voor het verhaal dat verteld moest worden.

Uitgeverij Lemniscaat heeft de laatste jaren een opvallende voorliefde voor boten (Bens Boot van Pieter Koolwijk en Kapitein Kees van Anke Kranendonk), dit is alweer het derde debuut binnen twee jaar bij Lemniscaat waarin een schip de hoofdrol opeist. Troep van Ilse Bos was een aangename verrassing, De Sterrekijker van Beatrijs Oerlemans een esoterisch allegaartje en deze eersteling van Arienne Bolt mist de overtuiging en scherpte, al zijn de eerste hoofdstukken reden om aan te nemen dat er verbetering mogelijk is.

Titel Boek:

De laatste reis van de Ballerinus

Auteur:

Arienne Bolt

Illustrator:

Linde Faas

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : Dieren en natuurjeugdboekmoederouders