close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Ontroerend verbond met een insectenkolonie

M. G. Leonard Keverjongen Kinderboek
Querido
Esther Ottens
Waardering: 8.0

De cover is net zo intrigerend als de titel: een grote kever op het hoofd van een jongen (‘de keverjongen’) met sproeten. En de eerste zin is veelbelovend: ‘Doctor Barthomolew Cuttle was geen man die op mysterieuze wijze verdween. Hij was een man die aan de eettafel dikke oude boeken las en gebakken ei inl zijn baard morste’. Je raadt het al: deze verstrooide professor is op een dag zomaar weg, spoorloos verdwenen uit het natuurhistorische museum in Londen waar hij werkt. Zijn zoon Darkus heeft plots geen ouders meer want zijn moeder is vijf jaar daarvoor overleden. Net als er weer wat licht in hun leven komt, gebeurt dit.

Darkus gaat samen met twee schoolvrienden op onderzoek uit en ontdekt al snel dat zijn vader een vijand heeft. Een excentrieke dame die grootste plannen heeft met bijzondere kevers. Hij komt er ook achter dat in het huis van de buren een enorme keverkolonie woont en hij raakt bevriend met de enorme kever Baxter, met wie hij kan communiceren. Baxter blijft een dier maar wordt volstrekt geloofwaardig tot leven getoverd. Of hij de dingen nou echt begrijpt, of Darkus dat zelf bedenkt, doet niet terzake.

De logische associatie die dit boek oproept is Spinder van Simon van der Geest maar die gaat al snel mank. De vergelijking reikt niet verder dan de voorname rol van insecten in beide verhalen. Keverjongen is allesbehalve een psychologische roman, zoals Spinder, maar is een spannende en geestige slapstick die om een verfilming schreeuwt. Alle ingrediënten zijn daarvoor aanwezig. Een akelige heks die de onnozele buurmannen voor haar karretje spant en een groepje kinderen dat de strijd met haar aangaat. De scenes waarin de kevers Darkus te hulp schieten en met elkaar een menselijk lichaam verplaatsen, zijn zeer beeldend beschreven. Af en toe zijn de wendingen wel erg dwaas en neemt de slapstick de overhand. Maar Darkus blijft een jongen van vlees en bloed die in een absurd avontuur verzeild raakt. Het verbond dat jongen met een insectenkolonie sluit is uiteindelijk zelfs een beetje ontroerend.

Keverjongen van M.G. Leonard is het eerste deel van een serie, waarbij het altijd maar de vraag is of het vervolg boeiend genoeg is. Maar dit avontuur is op zeker een aanrader.

Titel Boek:

Keverjongen

Auteur:

M.G. Leonard

Vertaler:

Esther Ottens

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : Dieren en natuurjeugdboekLiefde en vriendschapSpanning en avontuur