close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Pijnlijk conflict tussen zus en halfbroer

Catherine Barter Onruststokers Young Adult
Lemniscaat
Jenny de jonge
Waardering: 8.0

Onruststokers is de debuutroman van Catherine Barter, mededirecteur van Housmans, de oudste ‘radicale’ boekwinkel van Londen. Zo’n boekhandel waarvan op de website een hoofdstukje ‘What’s wrong with Amazon’ staat. Het wekt dan ook geen verbazing dat het hier om een politiek geëngageerde jeugdroman gaat waarin actievoeren, vrouwen- en homorechten en de strijd tegen onrechtvaardigheid een rol spelen. Zo’n boek valt en staat met het verhaal waarin het verweven is en dat is hier dik in orde.

Barter voert de puber Alena op die al vanaf haar vierde bij haar halfbroer Danny en zijn vriend Nick in huis woont. De moeder was een activiste en haar dood is omgeven met veel taboes. Danny slaat dicht als Alena er meer over wil weten en verbiedt het haar contact op te nemen met haar beste vriendin uit de actieperiode.

Danny en zijn vriend hebben op een geweldige manier hun verantwoordelijkheid genomen maar kunnen ze Alena de waarheid over haar moeder ontzeggen? De jongens worstelen er enorm mee, deels uit bezorgdheid maar misschien ook uit eigenbelang.  Het mondt uit in een conflict tussen zus en halfbroer, en deels ook de vriend,  waarbij veel pijn, verdriet en ongemak vrij komt. Tegen de achtergrond van een Londen dat geteisterd wordt door bomaanslagen en de politieke koffiebar van Nick, waar Alena kind aan huis is. De verhaallijn over de nieuwe baan van Danny, als campagne-adviseur van een populistische burgemeesterskandidaat, is op het randje van geloofwaardig maar wel actueel.

Onruststokers gaat voor een groot deel over de boeiende vraag of de waarheid altijd verteld moet worden, of dat kinderen in bescherming genomen mogen worden. Knap is de manier waarop Barter de verschillende perspectieven in deze worsteling weergeeft. Ieder personage heeft een eigen insteek, afweging en belang. Een zeer goed geschreven young adult roman die goed aansluit bij de tijdgeest met nieuwe vormen van relaties en de daarbij behorende dilemma’s.

Tags : broerbuitenlanddoodengelandFamiliehomojeugdboekLiefde en vriendschapmoederpolitiekpsychologieSpanning en avontuurYoung Adult