close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Nog meer genieten in herziene editie Pluk van de Petteflet

Er is veel voor te zeggen om Pluk van de Petteflet dé klassieker uit de Nederlandse kinder- en jeugdliteratuur te noemen. Annie M. G. Schmidt schreef het boek begin jaren ’70 maar het doet, na herlezing, nergens verouderd aan. Dat geldt niet voor alle boeken uit die tijd, die vaak prettig nostalgisch aandoen en vooral om die reden interessant zijn. Pluk zou net zo goed dit jaar geschreven kunnen zijn. Het verhaal en de avonturen van Pluk zijn tijdloos en het taalgebruik van Annie doet nergens gedateerd aan. De strijd om het behoud van de Torteltuin spreekt nog altijd aan omdat kinderen ook nu geconfronteerd worden met veel nieuwbouw die ten koste gaat van de natuur.

Deze uitgave is vooral de moeite waard vanwege de illustraties van Fiep Westendorp die niet in het oorspronkelijke deel staan. 45 extra plaatjes. Ze werden eerder gepubliceerd in het kleuterblad Bobo in 1982 waarin Pluk van de Petteflet als vervolgverhaal was te lezen.

Natuurlijk komen er geen nieuwe dieren of personages voor op de extra tekeningen behalve dan het kunstwerk in de Torteltuin, gemaakt van stenen, dat in de oorspronkelijke versie niet te zien is. Pluk van de Petteflet is een klassieker geworden door het magistrale samenspel tussen auteur en illustrator. Langhors, de Krullevaar, de Stampertjes; personages die beklijven. Deze nieuwe versie is dan ook een feest omdat er nog meer te genieten valt. Veel oudere exemplaren zullen beduimeld of gescheurd zijn, dit is het moment om een nieuwe aan te schaffen.

De nieuwe herziene editie wordt uitgegeven in het kader van de Annie M. G. Schmidt-week die op woensdag 19 mei begint met de opening van de tentoonstelling Pluk in Madurodam waar de originele tekeningen te zien zijn. Alle actuele informatie staat op deze site. Voor kleuters is er is het kennismakingsboekje Pluk en zijn vriendjes en er is een alleraardigst bouwpakket van het kraanwagentje. Dat is volgens mij niet te koop maar ik mag er zaterdag wel 5 van weggeven in SnoTime!

Titel Boek:

Pluk van de Petteflet – herziene editie, met meer illustraties

Auteur:

Annie M. G. Schmidt

Illustrator:

Fiep Westendorp

Kaft:
Tags : FamilieKinderboekklassiekerPrentenboekVoorleesboek