close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Nieuwe frisse tekeningen voor Haasje Repje

Bette Westera Haasje repje Prentenboek
Gottmer
Sylvia Weve
Waardering: 8.0

Logisch dat de uitgeverij het oudere werk van Bette Westera onder de loep neemt nu de schrijfster zo succesvol is. De roem mag best uitgebuit worden, nietwaar? Een inmiddels niet verkrijgbaar bundeltje met dierenverhalen uit 2004 (Ra, ra, wie ben ik) is door Gottmer nu opnieuw uitgegeven met fonkelnieuwe illustraties. Een fris ogende bundel waarvoor Westera’s trouwe bondgenoot Sylvia Weve opnieuw naar de tekentafel ging.

Haasje Repje toont aan dat niet alles bij Westera hoeft te rijmen en toch vlot kan lezen. De korte verhaaltjes over het haasje bevatten veel dialogen met andere dieren. In heldere, korte zinnen schiet Westera raak op wezenlijke thema’s als bang en ziek zijn, afscheid nemen en de dood maar ook dagelijkse thema’s als slapen, wachten en praten. Natuurlijk doet het sterk denken aan de dierenverhalen van Toon Tellegen maar de toon is minder filosofisch en daardoor toegankelijker voor kleuters. Haasje Repje wordt allengs een vriendje waarmee je door het leven dwaalt, en tegen wie je aan het einde van een verhaaltje ‘welterusten Haasje, Repje’ of ‘Dag Haasje Repje, tot de volgende keer’ zegt.

De tekeningen van Weve vormen bovenaan de pagina’s een zelfstandig doorlopend verhaal waarin Haasje Repje achter elkaar door zijn avonturen beleeft in dezelfde tekening. Na enige gewenning blijkt dat een ijzersterke vorm omdat het de snelheid en onrust van het belangrijkste karakter goed aanduidt. De haas vliegt, rent, duikelt en dwaalt over de prenten, waarbij de malle tandjes zijn verwondering treffend verbeelden.

Heruitgaves zijn er vaak vooral uit commerciële motieven, waar ook niks mis mee is. Maar Haasje Repje is bijna een geheel nieuwe uitgave en ook als je het oude deeltje al hebt, nogmaals de moeite van het aanschaffen waard.

Het boek uit 2004                                          Tekening van Sylvia Weve uit 2015

Titel Boek:

Haasje repje

Auteur:

Bette Westera

Illustrator:

Sylvia Weve

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : Dieren en natuurKinderboekPoëziePrentenboek