close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

De detective ontdekt weinig bijzonders

Lars Deltrap Wat Mick zag. Een speurboek Prentenboek
Querido
Waardering: 7.0

Het eerste volwaardige prentenboek van illustrator Lars Deltrap heet Wat Mick zag en heeft als ondertitel ‘een speurboek’. Die Mick logeert met zijn ouders en zusje in een hotel in de Ardennen en heeft zijn koffer met detectivespulletjes meegenomen. Een speurder in spé dus die volgens zijn moeder veel te opzichtig naar de andere hotelgasten kijkt. Vanuit Micks blikrichting is het niet onbegrijpelijk want hij neemt vreemde dingen waar. Waarom worden de schilderijen op de gang opgemeten en verstopt een mevrouw al haar avondeten in een zak?

Deltrap heeft zich laten zien als kinderboekenillustrator in boeken van o.a. Lisa Boersen, Rian Visser en Ulf Stark en bewijst met dit prentenboek wat hij in zijn mars heeft. Realistische prenten in een eenvoudige stripachtige stijl waarop veel te zien valt. Met beperkt kleurgebruik worden accenten gelegd. Het oranje truitje van Mick is meteen herkenbaar, het groen in de nacht verhoogt de spanning en de andere kleuren zeggen misschien wel iets over de zoektocht.

Mick is er maar druk mee. De eerste nacht ziet hij door het raam van zijn hotelkamer een bestelbusje staan en wat doet dat bootje midden op het meer? Zusje Vick is vooral bezig met haar mobieltje maar is onverwacht een medespeurder nadat ze op haar foto’s ontdekt dat er dingen uit het hotel verdwijnen. Zelfs de hoteleigenaar lijkt spoorloos verdwenen. Broer en zus gaan achter de vermeende dief aan en dan zakt de opgebouwde spanningsboog als een plumpudding in elkaar. Niet dat er per se een moord gepleegd moet zijn, maar deze uitkomst is op zijn zachtst gezegd een teleurstelling.

Jammer want in aanzet is het idee leuk: een prentenboek vol aanwijzingen die allemaal een betekenis kunnen hebben. Dat kan spannend zijn omdat kleuters kunnen meespeuren met Mick. Ergens is dat ook wel zo maar het plot is voor kleuters nauwelijks interessant want het gaat vooral over de afwegingen van volwassenen. In de nogal uitvoerige teksten wordt te veel verteld. De prenten mogen voor zichzelf spreken; daar is het een prentenboek voor.

 

Tags : detectivehotelillustratiesKinderboekPrentenboekSpanning en avontuurVoorleesboekzoekboek