close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Met vragen stellen moet je nooit ophouden

Gemma Elwin Harris Grote vragen van kleine mensen Non-fictie
Rubinstein
Jan Paul Schutten
Waardering: 7.5

Kinderen zijn kampioenen in het stellen van grote vragen, schrijven Robbert Dijkgraaf en Louise Fresco in het voorwoord van Grote vragen van kleine mensen. Volwassenen denken over die dingen niet meer na omdat ze denken dat ze het antwoord al weten of omdat ze niet durven toe te geven dat ze het antwoord niet weten.

Voor de beantwoording van veel vragen van kinderen, heeft een flink aantal volwassen gelukkig wel de hersenen laten kraken. Veel van de vragen zijn van die typisch ‘grote’ vragen die richting filosopfie neigen en waarop geen eenduidig antwoord mogelijk is. De makers hebben dat opgelost door bijzondere mensen te vragen een antwoord te geven, niet zelden ervaringsdeskundigen. Dat geeft het boek iets speels en lichtvoetigs zonder dat het plat of te populair wordt. De vraag ‘waarom houden we van muziek’ wordt bijvoorbeeld beantwoord door popzanger Jarvic Cocker (‘misschien was muziek onze eerste taal’) en ook tv-kok Gordon Ramsey komt voorbij.

Er bestaan veel meer van dit soort boeken in de sfeer van de jeugdbladen Kijk en tegenwoordig Quest maar  Grote vragen onderscheidt zich door de enorme veelheid en de varieteit van vragen. Van het geijkte ‘Waarom leven pinguins wel op de Zuidpool en niet op de Noordpool’ en ‘Hoe bouwden de Egyptenaren piramides?’ tot filosofische als ‘Waarom gaat de tijd langzaam als je wilt dat hij snel gaat?’ en ogenschijnlijk simpele vragen als ‘Waarom is water nat?’ en ‘Waarom is het ’s nachts donker’. Vragen stellen over dingen die zo voor de hand lijken te liggen, maar dat niet zijn, dat is de gave van kinderen. De vraag dat het ’s nachts donker is, leidt uiteindelijk tot het inzicht dat ons heelal steeds groter wordt. En de knapste wetenschappers zijn er nog steeds niet uit waarom dat is.

Met zoveel verschillende beantwoorders is er het gevaar dat het een onsamenhangend zooitje wordt. Dat valt mee, het boek leest lekker weg, mede door de vetaling van Jan Paul Schutten. Niet alle beantwoorders nemen de opdracht serieus genoeg waardoor het soms wat oppervlakkig wordt. En er staan wel een paar rare antwoorden in waarvan ‘geld is een van de beste uitvindingen die er bestaat’ (Waarom hebben we geld?) wellicht de meest triviale is. Opvallend is dat op een tweetal vragen meerdere antwoorden worden gegeven. Zoals op een van de meest gestelde vragen door kinderen is: ‘Wie is God?’. Daar doet de redactie aan risicopsreiding ‘ omdat er zoveel verschillende antwoorden op die vraag mogelijk zijn’. Het zelfde geldt voor de geniale vraag; ‘Wat maakt mij mij?’.

Met vragen stellen moet je nooit ophouden, vinden de inleiders, en dat kan ook niet ‘want na het lezen van dit boek zul je nog veel meer vragen hebben’. Viel wel mee, ik heb er weer van alles bijgeleerd.

Titel Boek:

Grote vragen van kleine mensen

Auteur:

Gemma Elwin Harris

Vertaler:

Jan Paul Schutten

Uitgever:

Rubinstein

Kaft:
Tags : filosofieNon-fictieWeten en leren