close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Mensen die varkens vermalen, zijn tot alles in staat

Hermine Landvreugd Kalle & het schotelvarken Kinderboek
De Harmonie
Shamrock
Waardering: 8.0

Het zal je maar gebeuren: zit er ineens een varken op je balkon dat beweert van een andere planeet te komen en de macht op aarde te gaan overnemen. ‘Dit is een invasie’. De varkens komen op schrikkeldag (Szrykkoldag) via schotelantennes het land binnen om een galonie (een galactische kolonie) te vormen. Kalle treft toevallig de baas van het spul op zijn balkon aan, een varken dat zich Generaal noemt.

Er ontspint zich een grappig verhaal waarin Kalle met de Generaal (inmiddels gehuld in een paarse bontjas van de zus van Kalle) op zoek gaat naar de andere varkens. Totdat Kalle er achter komt waar de varkens op uit zijn. Daar komt niks van: Kalle heeft al een zus en een moeder thuis die de baas spelen en ze zijn strontvervelend. Hij neemt het varken mee naar de vleesverwerkingsfabriek om hem een lesje te leren. ‘Mensen die varkens vermalen, die zijn tot alles in staat’.

Een komisch en absurd verhaal van Hermine Landvreugd, die ons zo nu en dan verrast met een aardig prentenboek om dan weer een poos niks van zich te laten horen. Ze kreeg in 2001 al eens een vlag en wimpel voor Willem is een weerwolf. Kalle & het schotelvarken is zowel grappig en absurd, als talig. Er staan mooie zinnetjes in, zoals wanneer Kalle heimwee in de stem van Generaal hoort: ‘Dan klinkt je stem alsof je liever ergens anders bent’. Net als dat Landvreugd terloops iets zegt over vlees eten en de manier waarop we met dieren omgaan, becommentarieert op een speelse manier de multiculturele samenleving. De zus van Kalle doet het telkens weer met een andere Poolse arbeider uit haar fabriek en de schotelantennes zijn vooral te vinden in buurten met veel mensen uit andere landen. ‘Want die willen net als ik de hele dag televisiekijken, denkt Kalle, maar dan naar programma’s uit hun eigen land’. Zijn vriendinnetje Soumaja is een stoere donkere meid die goed kan voetballen.

De tekeningen van Shamrock, de tekenaarsnaam van Jeroen Klaver, die u misschien kent van sommige covers van de VPRO-gids, hebben dezelfde mengeling van scherpte en lichtvoetigheid die Landvreugd in het verhaal legt. Maar het is erg jammer dat de illustraties niet in kleur zijn waardoor ze nogal aan kracht verliezen

Titel Boek:

Kalle & het schotelvarken

Auteur:

Hermine Landvreugd

Illustrator:

Shamrock

Uitgever:

De Harmonie

Kaft:
Tags : Dieren en natuurFantasiePrentenboekSpanning en avontuur