close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Meeslepende piratenroman

Doe je ogen dicht en weer open en leg in je geheugen vast wat je hebt gezien. Mila leert het trucje van haar kindermeisje Doushka die haar deze ‘ogencamera’ cadeau doet en die komt nog goed van pas. Want Mila heeft haar herinneringen hard nodig als ze na een schipbreuk op een verlaten eiland aankomt en als een soort Robinson wordt opgepikt door een piratenschip. Mila is van rijke komaf maar heeft een eigen willetje en is niet bang uitgevallen.

Ze ontmoet de scheepsjongen Zilver en raakt verknocht aan haar aapje Professor Ubli. Haar makkers in de strijd die ze nogal eens kwijtraakt maar even zo vaak weer weet op te sporen. Mila is de held van de piraten als ze een ‘schorpioen’ opeet maar komt in de problemen als de boeven ontdekken dat ze geen jongetje is.

Mila beleeft erg veel maar zonder al te veel sentiment houdt ze het verlangen naar thuis. Gesymboliseerd in de ‘geur van zeep en zoete appeltjes’ die Doushka met zich meedraagt. Vertrouwen en vriendschap, daar draait het om in deze avonturenroman. Op wie kan je bouwen en hoe vaak kun je je teleurstelling in iemand anders overwinnen. De thema’s spelen op de achtergrond want het gaat om het verhaal en dat zit wel goed.

Mila. Koningin van de Zeven Zeeën is een meeslepende avonturenroman en moeilijk weg te leggen. Ik heb dit boek achter elkaar uit gelezen, gewoon omdat ik wilde weten hoe het verder ging. Mila is vakkundig gecomponeerd en doet maar in weinig het werk van een debutant vermoeden. Toegegeven: er wordt weinig tot niets met vorm en tijd gedaan en Van den Berg legt soms wel erg veel uit. Maar daar staat tegenover dat ze weet hoe ze een spannend avontuur moet vertellen. Er is over nagedacht, het is origineel en nog spannend ook. Boeiende personages die een ontwikkeling doormaken in een lekker tempo. Heel af en toe komt de moraal om de hoek kijken. Hoofdpersoon Mila is wel erg afkerig van de piraterij maar dat is ook weer niet zo gek als haar nieuwe vrienden op brute wijze een schip enteren.

Jette Carolijn van den Berg is een doctoranda in de Nederlandse taal en letterkunde en volgde ook nog een opleiding dramaschrijven. Maar ze is bekend als actrice en van musicals, zoals Dirty Dancing. Die toevoegingen wekken argwaan maar dat is volledig ten onrechte. Van den Berg redt het op eigen kracht want ze kan schrijven en heeft een prettige stijl.  Als ze zich verder ontwikkelt en wat meer risico neemt dan hebben we er zomaar een interessante jeugdboekenauteur bij.

Titel Boek:

Mila. Koningin van de Zeven Zeeën

Auteur:

Jette Carolijn van den Berg

Kaft:
Tags : FamiliejeugdboekLiefde en vriendschappiratenSpanning en avontuurzee