close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Meer dan één manier om van kevers te houden

Sylvia Vanden Heede Een afspraakje in het bos Prentenboek
Lannoo
Benjamin Leroy
Waardering: 7.5

Een vleermuis denkt een romantische afspraak met een bronstig hert te hebben en een vliegend hert gaat uit van een date met een lieve muis. Die verwarring is de basis voor Een afspraakje in het bos en vooral lastig voor de vleermuis want die is dol op kevers, om op te eten dan. Het geestige verhaal, dat een wat lange aanloop kent, kent een ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ einde, maar dat spant er nog wel om. Ondanks de verkeerde verwachtingen wordt het erg romantisch maar de vraatzucht blijft op de loer liggen. “‘Ik wil je zo graag kussen’, zei hij toen. Ze knikte stom. Nu kan ik hem opeten, dacht ze. Nu of nooit.”

Sylvia Vanden Heede, die vooral bekend is van de uitgebreide serie boeken over Vos en Haas, speelt op een vlotte manier met de verrassing in het thema. De teksten zijn wat aan de lange kant voor een prentenboek, maar er zit genoeg dialoog en emotie in om het op een mooie manier voor te kunnen lezen. Het is  vooral het boek van illustrator Bejamin Leroy, bekend van o.a. De zuurtjes, die de ruimte krijgt en neemt door het gebruik van veel wit en het grote formaat van dit boek. Leroy kennen we vooral van de wat naïeve priegelprentjes die nu de schutbladen sieren maar binnenin bewijst hij veel meer in zijn mars te hebben. Kleurrijk en uitbundig schetst hij de dieren in het bos en brengt veel grappige details aan, met bijvoorbeeld de inzet van een mierenkolonie. De prent onder de grond is geniaal en de tekening waarop vleermuis twijfelt of ze gaat toehappen of zoenen, zindert van de spanning, puur door de kleuren die zijn gebruikt.

Er is veel te zien, te zoeken en te ontdekken in Een afspraakje in het bos. Dat moet ook want het is een samenwerking met de Belgische pedant van Natuurmonumenten (Agentschap Natuur & Bos) zonder dat het om opgelegde educatie gaat. Dat beperkt zich toch wat aardige zoekopdrachten achterin (Wat ziet de ijsvogel? Niets, hij kan niet zien in het donker) en vooral de grote hoeveelheid dieren, met name vogels. Verder is het toch vooral een boek over verwachtingspatronen, aantrekkingskracht en verder kijken dan je neus (of snavel) lang is.

Titel Boek:

Een afspraakje in het bos

Auteur:

Sylvia Vanden Heede

Illustrator:

Benjamin Leroy

Uitgever:

Lannoo

Kaft:
Tags : Dieren en natuurLiefde en vriendschapPrentenboekVoorleesboek