close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Schuld en onschuld van bijgeloof – Loop nooit onder een ladder, een boek over ongeluk van Andrés López

Loop nooit onder een ladder, een boek over ongeluk’ van Andrés López, vertaling: Edward van de Vendel. Uitgeverij Horizon, 4+

Andrés Lopéz - Loop nooit onder een ladder

Een klavertje vier brengt geluk, maar dan moet je wel tot vier kunnen tellen. En als je een hoefijzer vindt, betekent dat goed nieuws, behalve als het midden op de snelweg ligt en je niet goed oplet. De Mexicaanse illustrator Andrés López maakte een absurdistisch boek over bijgeloof. Hij viel eerder op met een origineel zoekboek over boeken (Een boek).

In Loop nooit onder een ladder neemt hij allerlei vormen van bijgeloof op de korrel en plaatst op een ironische manier vraagtekens bij de schuld en onschuld ervan. Bijgeloof kan grappig zijn, maar misschien ook wat overdreven. López tekent tientallen voorbeelden met dieren in de hoofdrol waarin hij meestal kiest voor de omkering. Een toost uitbrengen zonder iemand in de ogen te kijken, brengt ongeluk. Hij tekent als tafelgenoot een uil die helemaal in de rondte kan kijken.

Het is alleen al leuk om zoveel soorten bijgeloof getekend te zien. Natuurlijk de bekende zoals de zwarte kat, op hout kloppen en geen tattoo nemen van wie je houdt. Maar het schijnt ook geluk te brengen om een brief met echte inkt te schrijven en ongeluk als een zeeman een varken ziet. Het kan helpen om je problemen aan planten te vertellen, maar kies dan niet voor een vleesetende plant.

Soms voert hij de absurditeit wel erg ver door en is het bijna onbegrijpelijk wat hij wil zeggen of net iets te flauw en zeker voor jonge lezers te hoog gegrepen. Je moet altijd met je rechtervoet naar binnenstappen. López maakt er een illustratie bij waar een vogel tegen het raam vliegt omdat de deur niet openstond. Iedere prent heeft een eigen steunkleur en de stijl doet een beetje denken aan de slordig-naïeve tekeningen van Marije Tolman.

Wist je trouwens dat het juist wel geluk brengt als je geraakt wordt door vogelpoep?