close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Wolken kunnen gaan bliksemen als ze ongelukkig zijn – Lizzie en de wolk van The Fan Brothers

´Lizzie en de wolk´ van The Fan Brothers, vertaling: Studio Bos, uitgeverij Leopold, 3+

Nog een keer het grapje dat ik fan ben van The Fan Brothers is misschien wat veel van het goede. Sinds De tuinman van de nacht kijk ik uit naar nieuwe werk van de Canadese broers die gelukkig met ijzeren regelmaat een nieuw prentenboek het levenslicht laten zien. Ze stellen zelden teleur met hun eigenzinnige, maar ook herkenbare werk: ingehouden en met een vleugje mysterie.

Zo ook in Lizzie en de wolk waarin een meisje in het park een wolk koopt aan een touwtje, als ware het een ballon. ‘Wolken waren de laatste jaren een beetje uit de mode, maar Lizzie hield van ze’. Lizzie kiest voor een gewone wolk die ze Milo noemt, want bij de instructies staat als eerste punt: ‘geef je wolk een naam. Het zorgen voor de wolk blijkt meer werk dan ze verwacht. Hij moet iedere dag vers water, maar niet teveel, en niet worden opgesloten in een te kleine ruimte. En let op: wolken zijn gevoelig en kunnen gaan bliksemen als ze ongelukkig zijn.

Door de liefdevolle verzorging groeit de wolk te snel voor haar kleine kamertje en na een tijdje gaat hij inderdaad zacht donderen. Er zit niks anders op dan de wolk zijn vrijheid terug te geven’ en ‘. Daarna kijkt Lizzie naar de bewolkte lucht of ze misschien Milo herkent. Lizzie en de wolk gaat over loslaten en accepteren.

Een klein en dromerig, maar niet heel bijzonder verhaal waarin de prenten weer grotendeels in zwart, wit en grijs, en alles daartussen in, zijn gemaakt. Het gedoseerde gebruik van kleuren versterkt de eenheid en focus in het boek. De steunkleur is geel, die komt consequent terug in de laarsjes en gieter van Lizzie. Het park en de planten in het boek zijn dan wel weer ingekleurd en heel grappig: op de fotolijstjes is de krokodil consequent groen. In een van de fotolijstjes is trouwens ook de wolk te zien. Dit soort details tillen het boek op. Tijdens het loslaten van de ballon wordt het kleurpalet roze, bijna een beetje weemoedig.

The Fan Brothers staan in de traditie van Shaun Tan, al passen ze iets minder vervreemding toe. Maar ze laten ook zien hoe belangrijk verbeelding kan zijn. Lizzie en de wolk is misschien niet hun beste prentenboek, maar stijgt nog altijd uit boven veel anderen.