close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Dromen over grootse daden

Maria Isabel Sánches Vegara Astrid Lindgren - van klein tot groots Prentenboek
De vier windstreken
Antje Schoehuys- Blaak
Linzie Hunter
Waardering: 7.5

Astrid Lindgren was het eerste meisje uit het dorp dat haar haren kort liet knippen. Ze was altijd al een beetje rebels en anders. Waar er in de ‘volwassen’ biografie pagina’s lang aan gewijd zijn, staat hier beknopt: ‘Toen ze 19 was, werd ze een alleenstaande moeder van een zoon die ze Lasse noemde.’ Er kwam ook nog een dochter voor wie ze verhalen over Pippi Langkous verzon en op haar tiende verjaardag kreeg de Karin de gebundelde verhalen als cadeau.

De van oorsprong Spaanse Maria Isabel Sánches Vegara schrijft in eenvoudige en heldere taal teksten over meisjes met een droom die zich ontwikkelden tot een sterke vrouw met grootse ideeën. De reeks ‘little people BIG DREAMS’ startte in 2014 en van de meer dan zestig deeltjes zijn wereldwijd inmiddels bijna vier miljoen exemplaren verkocht. Er is een markt voor dit soort biografische verhalen voor kinderen. Dat blijkt ook uit het succes van bijvoorbeeld Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes, een vergelijkbaar bestsellerconcept waarvan onlangs een Nederlandse editie verscheen en die geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of 9.

Uitgeverij De Vier Windstreken brengt deze kleuterboeken van Sánches Vegara op de markt onder de noemer ‘Van klein TOT GROOTS’. Tot nu toe verschenen de deeltjes over Coco Chanel, Audrey Hepburn, Frida Kahlo, Marie Curie, Rosa Parks en dus Astrid Lindgren in een Nederlandse vertaling. Er is nog volop keuze dus, ook omdat de serie inmiddels is uitgebreid met mannen zoals o.a. Andy Warhol, Steve Jobs, Charles Darwin en David Bowie. Voor de nabije toekomst zijn deeltjes over Michelle Obama en Kamala Harris aangekondigd.

Ieder deel wordt door een andere tekenaar geïllustreerd. De Schotse Linzie Hunter mocht Astrid Lindgren op papier zetten en ze maakt er een blij meisje met strikjes van, dat een klein beetje op Pippi lijkt. Vlotte en kleurige illustraties bij een prima tekst. Het is allemaal geen hogere wiskunde maar wel een heel goede manier om kinderen kennis te laten maken met beroemdheden. Die zijn ook allemaal ooit gewoon een kind geweest, kleine mensjes zoals iedereen. Het is de kracht van de serie om dat te laten zien want dat geeft kinderen hoop en perspectief en vooral de aanzet om te blijven dromen.

 

Tags : Andere landenbiografieillustratiesKinderboekOver JeugdliteratuurPrentenboekVoorleesboek