close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Lichamen vergaan maar woorden niet

Ted van Lieshout is een onvermoeibaar pleitbezorger van serieuze kinderpoezie en mag voor uitgeverij Querido voor de tweede keer een bloemlezing verzorgen. Ted is de Gerrit Komrij van de kinderpoezie aan het worden al gaat het hier niet om een definitief overzicht maar een tussenstand. Van maar liefst zeventig Vlaamse en Nederlandse dichter is werk te lezen waarvan het meeste niet eerder is gepubliceerd.
Hier wordt niet maar een beetje gerijmd maar serieus en op behoorlijk niveau met woorden getoverd. Sommige gedichten lijken een vingeroefening of een aanzet tot iets moois en maken een wat onaffe indruk maar er staat genoeg in de bundel om van te genieten. Het is een behoorlijke maaltijd dus doseren is geboden, zodat je niet met buikpijn blijft zitten. De gedichten zijn op een losse manier op thema gerubriceerd zonder dat het hoofdstukjes zijn.

Van de meeste auteurs zijn 1 of 2 gedichten opgenomen. Een paar dichters worden er uitgelicht waaronder het jonge talent Simon van der Geest dat onlangs debuteerde met de roman Geel Gras waar ik niet onverdeeld enthousiast over was. Zijn serie gedichten over Dissus(Odysseus) overtuigen een stuk meer. De koning van toen is een jongen van nu geworden en dat levert geestige en gedurfde poezie op.

Ik wil een naam van chocola is een gevarieerde en speelse bundel met mooie en lelijke tekeningen (en prachtige van Jan Jutte)en een paar interviews. Dennis Tepebasi, met zijn 11 jaar de jongste dichter uit de bundel, zegt een paar intelligente dingen over de dichtkunst.

Wat ik doe is altijd even je gedachten laten varen en je emoties laten varen door je pen of potlood. Je moet niet bang zijn om jezelf te zien op dat moment en misschien word je wel een onvergetelijke artiest die als enige de pracht van de wereld op papier kan zetten. Want, lichamen vergaan, maar woorden niet’. Zo, amen!

Uit Ik wil een naam van chocola blijkt aan dat er veel gedicht wordt voor kinderen en juist de varieteit is zo interessant. Het kan diep gaan of oppervlakkig blijven. Lang, kort, geestig, flauw, toegankelijk, onbegrijpelijk enz. Voor elk wat wils, zeg maar.

Titel Boek:

Ik wil een naam van chocola – Poeziespektakel 2

Auteur:

Diversen – Ted van Lieshout (samenstelling)

Kaft:
Tags : Poëzietaal