close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

File in het bloed van zijn vader

Zindzi Zevenbergen Lennox en de gouden sikkel Kinderboek
De Harmonie
Hedy Tjin en Brian Elstak
Waardering: 8.0

‘Binnenkort wilde Lennox graag dapper worden’. Met die veelbelovende zin begint Lennox en de gouden sikkel van Zindzi Zevenbergen dat op meerdere gebieden een onorthodox jeugdboek is. Het heeft het formaat van een tijdschrift en is voorzien van een slappe kaft, de teksten staan soms dwars of kris kras geparkeerd op de pagina’s en de illustraties zijn dynamischer en kleurrijker dan we gewend zijn. Het thema (de erfelijke sikkelcelziekte)  is bij mijn weten niet eerder aan bod gekomen in een Nederlands kinderboek.

Meteen maar even over de illustraties van Hedy Tjin ( Sala & Monk van Neske Beks) en Brian Elstak (o.a. Tori – Zilveren Penseel 2018). Afzonderlijk van elkaar zijn het al eigenzinnige kunstenaars maar met deze samenwerking lijken ze iets extra’s bij elkaar naar boven te halen. Ze tekenden in elkaars prenten en het resultaat is onstuimig en verfrissend. Grote en wilde illustraties in felle kleuren (Tjin) met dan weer verfijnde lijntjes (Elstak) die heel dicht bij het verhaal blijven.

Lennox moet van zichzelf minder bang zijn en brengt die opdracht meteen in de praktijk als hij zijn ouders toevallig hoort praten over een geheim. Het gaat over een ziekenhuisbezoek en dat het misschien wel tijd is om hun zoon eens in te gaan lichten. Samen met zijn vriendinnetje Aya breekt Lennox in op de laptop van zijn vader en ontdekken ze bij welke kliniek hij wanneer een afspraak heeft. Ze zoeken hem op tijdens zijn afspraak bij de arts om er achter te komen om welke onzichtbare ziekte het gaat.

Van de weg er naar toe maakt Tjin een bloemrijke en magische tocht vol hindernissen en avontuur, waarin een ketting een hoofdrol speelt. Het ziekenhuisbezoek zelf is helder neergezet. De vader van Lennox heeft de sikkelcelziekte, een erfelijke vorm van ernstige bloedarmoede die gemiddeld vaak bij mensen van kleur voorkomt. Het wordt omschreven als ‘de file in vaders bloed’. Zonder al te veel drama krijgt Lennox over de ernst van de aandoening te horen. Zoals dat bij kinderen gaat, is hij al snel weer met andere dingen bezig. Hij moet de amulet van zijn vader terugvinden en hoe kan het toch dat het ziekenhuis lijkt te bewegen? Een jongetje dat een manier vindt om met zijn angst en onzekerheid om te gaan. Dat is best dapper te noemen.

Zindzi Zevenbergen levert met Lennox en de gouden sikkel een verrassend en sprankelend debuut af. De magie is goed gedoseerd en haalt de zwaarte van het thema weg. Ondanks dat het over een ziekte gaat, is het vooral een verhaal over kracht, optimisme en liefde. Gecombineerd met de originele vormgeving en de directe illustraties levert het een aanstekelijk boek op.