close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Lampkapje kent nauwelijks verwijzingen naar het echte sprookje

Jacques Vriens Lampkapje en de wolf Prentenboek
Van Holkema & Warendorf
Annet Schaap
Waardering: 7.0

Ieder meisje wil prinses zijn, en dat zal er de komende maanden niet minder op worden nu Nederland nog meer in de ban van Maxima raakt. Jacques Vriens en Annet Schaap maakten dit prinsessenboek al toen er nog geen duidelijkheid was over de kroning in april.

Bella is een leuk prinsesje dat zich jammer genoeg ontwikkelt tot een vervelende ijdeltuit. Ze groeit op met Henkie, het zoontje van de tuinman met wie ze hutten bouwt en verstoppertje speelt tussen de rozenstruiken. Totdat ze van haar ouders niet meer met Henkie mag omgaan en haar wordt ingepeperd hoe bijzonder en vooral hoe mooi ze is. Bella gaat dat geloven en wordt een verwaand kreng voor wie geen man goed genoeg is. Een heks betovert Bella en pakt haar datgene af waar ze het meest aan hecht: haar uiterlijk. Ze ziet er niet uit en durft zich niet meer in het openbaar te vertonen, behalve met een lampenkamp over haar hoofd. Prinses Lampkapje is geboren en nu is er geen man meer die haar nog wil. Op eentje na dan: raad zelf maar wie.

De tekeningen in Lampkapje & De Wolf zijn conventioneel maar wel leuk om naar te kijken. Schaap gebruikt opvallend veel wit, waar de gekleurde prenten veel beter uit de verf komen. De wolf in dit sprookje is de achternaam van Henkie. Jacques Vriens schreef een sprookje met erg veel tekst dat weinig aan de verbeelding overlaat. Wie een scherpe pastische op Roodkapje verwacht, komt bedrogen uit. De verwijzing naar het oorspronkelijke sprookje is vergezocht, er zijn nauwelijks overeenkomsten. Op zich is Lampkapje natuurlijk een leuke vondst maar hij wordt slecht uitgewerkt, zeker in de illustraties.

Kinderen, vooral meisjes, vinden dit ongetwijfeld een fijn boek en leren ervan dat het ook een prinses tegen kan zitten in het leven, dat schoonheid niet alles is en dat je zuinig moet zijn op je vrienden. Ook als ze maar Henkie de Wolf heten en dan de zoon van de tuinman zijn.

Titel Boek:

Lampkapje en de wolf

Auteur:

Jacques Vriens

Illustrator:

Annet Schaap

Uitgever:

Van Holkema & Warendorf

Kaft:
Tags : KinderboekPrentenboekroodkapjeSprookjesVoorleesboek