close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Kwaaie apen zonder eten

Het is een chagrijnig stel apen daar op het Apeneiland. Er valt ook niks anders te doen dan ruziemaken want het eten op. Er is zelfs geen enkele vlo meer om weg te kanen. De pleuris breekt pas echt uit als er een vogel wordt gevangen die ´s nachts uit de kooi weet te ontsnappen. Het leek een goed plan van de Opperaap om de vogel te bewaren: als ze niet kunnen eten, kunnen ze er tenminste van dromen.

Oudste Aap heeft diep in zijn herinneringen een ander eiland zitten, ver weg, achter de horizon. Niemand durft er naar op zoek te gaan, behalve Kleinste Aap, die de dapperste van het stel blijkt. Als er een teken van leven, en vooral van eten, komt, weten de andere apen niet hoe snel ze bij het andere eiland moeten komen. Dat levert de grappigste tekening van het boek op. Een vermakelijk verhaal dat niet al te veel om het lijf heeft over dapperheid en dromen. Soms is het gras aan de overkant echt groener.

De tekeningen van Benjamin Leroy bevallen mij goed maar je moet er misschien wel een beetje van houden. Hij tekent niet voor het tere kinderzieltjes. De apen zien er ruw en rauw uit en best eng: kwaaie kopen met bekken vol tanden. Het is geen zoetsappig dierenvolkje, de beesten staan elkaar naar het leven en dat is prachtig en realistisch opgetekend, want zulke lieve dieren zijn apen in het echt ook niet.

Titel Boek:

Het eiland achter de horizon

Auteur:

Pieter van Oudheusden

Illustrator:

Benjamin Leroy

Kaft:
Video description:

Prentenboek van Pieter van Oudheusden en Benjamin Leroy over een kolonie ruziemakende apen die op zoek zijn naar eten.

Tags : Dieren en natuurdromenPrentenboekVoorleesboek