close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Kuikentjes op hoe overleef ik-les

Lida Dijkstra Kuikens op de dierderij Prentenboek
Luitingh-Sijthoff
Alice Hoogstad
Waardering: 7.5

Lida Dijkstra maakt al eerder twee prentenboeken over de dierderij, samen met Noëlle Smit, waaronder Welkom op de dierderij. In het nieuwe deel: Kuikens op de dierderij, werkt ze samen met illustratrice Alice Hoogstad, wat het boek direct naar een hoger plan tilt. Hoogstad geeft meer diepte aan de prenten waardoor de lezer meer het gevoel heeft op een boerderij rond te lopen. Het verhaal gaat over Hendrik Haan (een vrij directe verwijzing naar Annie M. G. Schmidt) die dolblij is dat hij vader wordt maar schrikt als het om een dertig-ling blijkt te gaat. Het is een hele kunst de dertig kuikentjes in toom en vooral uit elkaar te houden. Want ze lijken erg op elkaar. Dus worden er truitjes gebreid met rugnummers en kunnen de kinderen zich in slagorde opstellen. In rijen van driemaal tien of zes keer vijf. Op die manier is het direct een telboek, wat met al die kleine friemelbeestjes een grappig effect geeft.

Lida Dijkstra gebruikt ook de populaire rijm waarbij de keuze voor het a-a-b-b- schema niet altijd gelukkig uitpakt. Die vorm klinkt al snel als rijmelarij waarbij concessies aan de woordkeuze wordt gedaan (zei hij tevree – rijmt op ‘renden met hem mee’.) maar er staan mooie vondsten tegenover: ‘De kuikens gingen elke middag naar de kuikencréche – en kregen daar van Kaatje Koe ‘hoe overleef ik’-les’.

Een vrolijk prentenboek voor de liefhebbers van Boer Boris (eerlijk is eerlijk: De Dierderij was eerder) maar in alles net ietsje minder grappig en consequent uitgevoerd. Het einde komt nogal uit de lucht vallen en voelt niet logisch.

Titel Boek:

Kuikens op de dierderij

Auteur:

Lida Dijkstra

Illustrator:

Alice Hoogstad

Uitgever:

Luitingh-Sijthoff

Kaft:
Tags : boerderijDieren en natuurPrentenboekrijmVoorleesboek