´Een sprookje over kinderen hebben en van ze houden´, staat achterop Takkenkind en het is onwaarschijnlijk dat deze erbarmelijk slechte zin door Gerda Dendooven zelf is geschreven. Dendooven formuleert normalitair een stuk beter al is dit boek geen stilistisch hoogstandje. Takkenkind is een klassiek sprookje over een man en een vrouw die heel graag een kindje willen.
De vrouw kan niet langer wachten en stuurt haar echtgenoot er midden in de nacht op uit om een kindje te zoeken.Hij vindt twee jongetjes in een kartonnen doos. ‘Opstaan,’ riep de man, ‘mijn vrouw wil vannacht nog een kind . Het bedje staat al klaar’. De jongetjes willen een huis met een tv en een bad met schuim van een duur merk. De man vindt verderop een stuk hout dat op een kindje lijkt, met beentjes, armpjes, een neusje en een mond. Zijn vrouw is aanvankelijk woedend dat het geen echt kindje is maar als de tak lacht en er blaadjes aan zijn takkenhandjes groeien mag hij toch in het wiegje dat al zo lang klaar staat.
Een voorleesboek waarin de kinderwens centraal staat. Het is een aanleiding om te praten over essentiële vragen als de (on)vanzelsprekendheid van kinderen krijgen en het idealiseren van kinderen. Kun je zomaar een kindje op straat gaan zoeken? Is een kindje dat heel anders is ook welkom en kun je daar liefde voor voelen. ‘De vrouw had nu haar kind, en ze zorgde er goed voor met eveel wat eren zon en heel veel liefde’. Dendooven heeft veel woorden nodig om het verhaal te schetsen. Meer ruimte voor verbeelding had prima gekund omdat de robuuste en krachtige prenten daartoe alle aanleiding geven. Die tekenstijl van Dendooven is een kwestie van smaak denk ik. De mensen die ze schetst zijn groot en ogen daardoor wat lomp maar het geeft ze tegelijkertijd ook iets kwetsbaars.
Takkenkind
Gerda Dendooven
Querido