close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Jij zult geïnspireerd raken door ons fantastische heelal

Govert Schilling Spacey zoekt zijn planeet Prentenboek
Leopold
Jan Jutte
Waardering: 6.0

Universe Awareness is een project van de Europese Unie dat is bedoeld om ‘ieder kind te inspireren met ons fantastische heelal’. Zoals dat bij dit soort projecten hoort, worden er ronkende en ambitieuze teksten aan vastgeplakt: ‘Het gebruiken van de schoonheid en grootsheid van het heelal om jonge kinderen, vooral met een kansarme achtergrond, te inspireren en te motiveren om een interesse op te wekken voor wetenschap en technologie. Daarmee kan ook hun gevoel voor wereldburgerschap worden bevorderd.’

Spacey is een groen wezentje met sprieten op zijn koppie die zijn planeet kwijt is en met zijn ruimteschip pardoes bij pinguïn Ponko op de Zuidpool landt. In hun zoektocht naar de planeet van Spacey, pikken ze vrienden op in de woestijn, in Azië en in een metropool. Met dat wereldburgerschap zit het dus wel goed. Het gaat natuurlijk om die planeet, waar kan die nou zijn? Het is een verhaal waarin tussen de regels door wordt verteld over de zon, maan en sterren en de onmetelijke ruimte. Best leuk maar nogal cliché om  kinderen voor het heelal te inspireren met een niet bestaand ruimtewezentje. Juist wetenschapsjournalist Govert Schilling zou genoeg feitelijks voor handen moeten hebben om kinderen mee warm te maken. Het flauwige verhaaltje wordt gered door illustrator Jan Jutte die er een bonte boel van maakt en wel raad weet met een ruimteschip, veel dieren en vooral de sterren. De prenten van sterren met verbinden strepen die dieren en figuren uitbeelden zijn sterk en kunnen dan weer wel de fantasie van de kleinsten prikkelen.

Het mocht vast wat kosten, er zit ook nog een heel lesprogramma aan vast. Maar of dit boek nou specitiek de nieuwsgierigheid voor ruimtevaart en heelal opwekt? Ik denk het niet. Volgens mij kan Schilling dat als geen ander met zijn toegankelijke teksten, waarmee hij al meerdere non-fictieboeken voor wat oudere kinderen schreef. Het maken van een prentenboek voor de kleinsten, had hij beter aan een echte prentenboekenschrijver kunnen overlaten.

Titel Boek:

Spacey zoekt zijn planeet

Auteur:

Govert Schilling

Illustrator:

Jan Jutte

Uitgever:

Leopold

Kaft:
Tags : KinderboekNon-fictieplaneetPrentenboekruimtevaartWeten en leren