close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Jeugroman Mosterd over loverboys voorspelbaar en zinvol

Lisa en Lot is een roman en dus fictie en dus kan de discussie over het waarheidsgehalte van dit boek achterwege blijven. Lucie Mosterd is de moeder van Maria Mosterd die in handen viel van een loverboy. Beiden schreven daar bestsellers over waarvan het afgelopen half jaar de oprechtheid in twijfel werd getrokken. Die ontwikkeling was pijnlijk voor alle betrokkenen maar tegelijkertijd ook een interessante wending in dit verhaal. Het treft namelijk de kern van de problematiek rond loverboys: de geloofwaardigheid. Het is meestal niet te geloven dat meisjes zo onder invloed van een jongen raken en zo ver voor hem gaan.

Lisa en Lot is geschreven vanuit de bedeesde Lisa die haar vriendin Lot steeds vreemder gedrag ziet vertonen maar heeft beloofd haar in bescherming te nemen. De lezer weet natuurlijk dat Lot in de macht van een of enkele mannen is maar Lisa is een lief en naief meisje dat nauwelijks wat de term neuken inhoudt en vaag wel eens van een condoom heeft gehoord. De vriendinnen leven in totaal verschillende werelden terwijl de vriendschap op een merkwaardige manier in tact blijft.

Lucie Mosterd heeft een vaardige pen en dit boek wint het op punten van vergelijkbaar werk over dit onderwerp van bijvoorbeeld Carrie Slee. Mosterd legt het er soms wel heel dik bovenop alsof ze wil zeggen: kijk, hier komt het door. De vader van Lot is nadrukkelijk afwezig en stelt zijn dochter nogal eens teleur. Een motief voor meisjes om ergens anders een vaderfiguur te zoeken. Dat is nog geloofwaardig maar van de vader van Lisa is voor de tegenstelling een onnodige karikatuur gemaakt. Hij vervult met verve de moederrol, heeft reuma, is veel thuis en is een overbezorgde en liefdevolle vader. Ook de tegenstelling tussen Lisa en Lot is extreem aangezet. Lisa is bovenmatig braaf en heeft moeite met het kleinste leugentje en stort met regelmaat in als ze weer eens een loopje met de waarheid moet nemen. Dat heeft ze haar hartsvriendin immers beloofd. Mosterd lijkt dicht bij het verhaal van haar eigen dochter Maria te zijn gebleven: een meisje dat steeds vaker van school moet verzuimen. De lezer krijgt niet zoveel inzicht in de tactieken van loverboys. De focus ligt op de sociale omgeving van het slachtoffer. Hoe kan zij haar vriendinnen en ouders zo lang mogelijk voor de gek houden?

Lisa en Lot is een voorspelbare roman volgens sjablonen geschreven. Stilistisch vrij mager maar zolang die loverboys een probleem zijn, zijn dit soort boeken vooral zinvol. Juist omdat het zo ongeloofwaardig is dat dit meisjes overkomt, kan het geen kwaad er op te blijven wijzen. Wat mij opviel is dat het hier om zulke jonge meisjes gaat, tussen de 11 en 13 jaar. Die worden een wereld ingetrokken waar ze op geen enkele manier aan toe kunnen zijn en dat blijft schrijnend en schokkend.

Titel Boek:

Lisa en Lot

Auteur:

Lucie Mosterd

Kaft:
Tags : Echt gebeurdjeugdboekLiefde en vriendschapmisbruikSpanning en avontuur