close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Je kunt beter geen familie nemen (GJP-nominatie 3)

‘Je kunt beter geen familie nemen. Het doet doodeenvoudig te veel pijn als ze er niet meer zijn’, zegt hoofdpersoon Julie in de roman Muleum van de Noorse schrijver Erlend Loe. ‘Mensen die zelf geen erge dingen hebben meegemaakt kunnen pas begrijpen hoe dat voelt als het noodlot in hun eigen leven toeslaat’. De vader, moeder en broer van het 18-jarige meisje storten neer boven Afrika. Julie krijgt nog wel een sms-je met de tekst: ‘We storten neer. Houden van je. Doe wat je wilt. Pappa’.

Een bizar en fascinerend uitgangspunt dat nieuwsgierig maakt. Maar de lol is er snel af. Erlend Loe is een auteur die bijna altijd kiest voor absurdisme en overdrijving en dat pakt in Muleum ongelukkig uit. Julie ziet na het ongeluk de zin van het leven niet meer en doet een paar kolderieke pogingen om zichzelf het leven te benemen. Ze heeft geld genoeg en reist de wereld over en komt in allerlei krankzinnige situaties terecht. Haar totale fatalisme heeft tot gevolg dat alles kan maar tegelijkertijd ook niks. Ze kan naar India vliegen maar net zo goed naar New York of waarom blijft ze niet de hele dag op dit bankje op het vliegveld liggen?

Als Julie op een gegeven moment de Olympische kampioen shorttrack uit Korea gaat opzoeken, omdat ze hem op tv zo leuk vindt, en vervolgens zwanger van hem raakt, ben ik er wel klaar mee. Het is het soort satire waar je van moet houden, dat ook, maar de onbegrensdheid wordt op zeker moment gewoon saai.

Heel af en toe weet Loe het weer klein te maken. Bijvoorbeeld waar het gaat om de titel. Julie sprak het woord museum vroeger consequent uit als ‘muleum’ en dat werd een begrip in de familie. Ze heeft nu niemand meer om het mee te te delen. ‘Dingen die je met je dierbaren hebt gedeeld zijn vanaf het moment dat ze allemaal te pletter zijn gevallen nou eenmaal een stuk minder grappig.’ Daar komt het even dichtbij en is het mogelijk om Julie mee te voelen wat door het groteske verder vrijwel onmogelijk is. ‘Pijn valt niet te delen’, zegt ze en eigenlijk gaat het daar bijna 200 pagina’s over. Het leed is zo groot dat het voor anderen niet te bevatten is. Toch vond Loe het nodig er een boek over te schrijven.

De nominatie voor de Grote Jongerenliteratuur Prijs is moeilijk te begrijpen omdat er zoveel betere en interessantere boeken voor deze doelgroep zijn verschenen. De keuze voor de coverfoto van een rubberen kip is me ook al een raadsel.

Titel Boek:

Muleum

Auteur:

Erlend Loe

Vertaler:

Femmigje Andersen Sijtsma

Kaft:
Tags : FamiliehumorjeugdboekYoung Adult