close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Natuurlijk bestaan dinosaurussen nog

Edward van de Vendel Ik ben bij de dinosaurussen geweest Querido
Floor de Goede
Waardering: 8

Nadat alle gezinsleden tijdens de avondmaaltijd over hun belevenissen van die dag hebben verteld, zegt het jongetje enthousiast: ‘Wat jammer dat jullie niet bij de dinosaurussen zijn geweest’. Hij wordt uitgelachen en gecorrigeerd. Want dat kan natuurlijk helemaal niet, weet hij dan niet dat er pas mensen op de wereld kwamen nadat de dino’s al lang waren uitgestorven? De botte reactie op het jongste gezinslid wordt gelukkig hartverwarmend goed gemaakt in het slot van Ik ben bij de dinosaurussen geweest.

Eindelijk een prentenboek van tekenaar Floor de Goede, die iedere dag een stripje maakt voor Doyouknowflo.nl en de prachtige graphic novel Dansen op de Vulkaan voor volwassenen publiceerde. Hij maakte met Edward van de Vendel de populaire reeks over Sofie en twee bundels met stripgedichten.(Opa laat zijn tenen zien en Draken met stekkers). Nu verzorgt hij het hoofdprogramma in een uitbundig en gelaagd prentenboek over verbeelding.

Het jongetje leest dit prentenboek en verliest zich direct in de wereld van velocirators en tyranosaurussen. Ze zijn spannend en beetje eng maar je hoeft nergens bang voor te zijn. Vol overgave en zonder terughoudendheid stort hij zich in het avontuur, tot hij bruusk naar de realiteit wordt teruggehaald omdat het eten klaar is. Floor de Goede was en is een dino-liefhebber en weet  die passie vol overtuiging over te brengen. De dino’s zijn groots en eng, maar niet te eng. en de gezichtsuitdrukkingen (De Goede’s handelsmerk) dwingen tot meeleven. Nieuwsgierigheid, verbazing, opwinding en teleurstelling; het is direct en overtuigend zichtbaar en herkenbaar.

Als je genoeg verbeelding hebt, dan bestaan dinosaurussen (hetzelfde geldt voor spoken, heksen of kabouters maar dinosaurussen zijn natuurlijk specialer), komen ze tot leven en kun je er mee op avontuur. Ik ben bij de dinosaurussen geweest zit slim en vernuftig in elkaar en speelt subtiel met die verbeelding. Bijvoorbeeld als er keihard wordt geroepen dat het eten klaar is. Dan is de magie verbroken en zijn de dino’s onzichtbaar. De stripstijl, met heel veel beeldgrappen, werkt als een tierelier en de teksten van Van de Vendel zijn precies en gedoseerd. Een enthousiast en overrompelend feel-good prentenboek voor jongetjes en meisjes van alle leeftijden.

Afbeeldingsresultaat voor ik ben bij de dinosaurussen geweest

 

Tags : Dieren en natuurdinosaurussenFamilieFantasiePrentenboekstrip