close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Iedereen vergeet wel eens wat

Tamara Bos Kapsalon Romy Kinderboek
Gottmer
Waardering: 7.5

Kapsalon Romy is typisch zo’n boek dat met een filmplan in het achterhoofd is geschreven. Regisseur Mischa Kamp gaat het verfilmen en het scenario wordt ook door Tamara Bos gechreven. Dat wordt ongetwijfeld een lieve en innemende film. Over een meisje dat zich bekommert om haar oma die steeds meer dingen vergeet en daardoor haar eigen kapsalon niet meer open kan houden. Als de vaste steun en toeverlaat van Oma Stine naar een andere stad verhuist, beginnen de problemen pas echt. Romy helpt haar dementerende oma waar ze maar kan, zodat het lukt om de problemen nog een tijdje te verdoezelen maar er is geen houden meer aan. De kapsalon wordt gesloten en oma gaat naar een verzorgingshuis.

Op de achtergrond speelt de scheiding van Romy’s ouders, die vooral druk zijn met hun eigen leven en weinig oog voor oma hebben. Romy ziet haar oma wegkwijnen en laat het er niet bij zitten. Ze merkt dat haar grootmoeder het steeds meer over vroeger heeft en besluit dat ze terug moet naar haar geboorteland Denemarken. De avontuurlijke tocht die ze liftend en per trein ondernemen beslaat het laatste deel van het boek en en zie je zo voor je in een film.

Tamara Bos zet met Romy een personage neer met veel ontwikkeling en voor kinderen herkenbare gedachtes vol onbegrip over volwassenen. Ze vindt de scheiding van haar ouders maar raar. ‘Dat je elkaar eerst zo lief vindt dat je een baby maakt (mij dus) en dat je dan tien jaar later niet meer verder wil’. In heldere, korte zinnen vindt Bos woorden voor situaties waar veel kinderen mee te maken hebben. Bijvoorbeeld dat haar vader nu altijd samen iets leuks wil doen als ze elkaar zien. Ze wil wel weer eens normale dingen met hem doen: samen een boterham eten of tv-kijken of dat hij gewoon zegt dat ze haar huiswerk moet maken.

Romy denkt op dezelfde nuchtere en logische manier over de situatie van haar oma. Ze gaat een tijdje mee in haar ontkenning (‘iedereen vergeet wel eens wat’)  maar ze snapt na een tijdje wel oma in de gaten gehouden moet worden, maar begrijpt niet dat ze wordt opgesloten en nog zo weinig leuke dingen mag meemaken. Oma wordt steeds verwarder, vreemder en soms agressief. En blijft maar denken dat ze nog een kapperszaak heeft.

Romy vond oma Stine vroeger nogal streng maar de twee groeien naar elkaar toe (‘ik geloof dat ik oma nu beter begrijp dan mama’) in een lief en ontroerend slot. Het boek leest prima maar voelt als een voorstudie en opmaat naar een scenario . Het bevat vooral alle personages, locaties en ingrediënten voor een heerlijke kinderfilm. Dessalniettemin is Kapsalon Romy ook als kinderboek de moeite waard: een ontroerend verhaal over scheiding, dementie en vooral afscheid nemen.

 

Tags : dementiedenemarkengrootoudersKinderboekomaoudersscheiding