close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Hallo, kom maar binnen

Anna Fiske Hoe worden baby's gemaakt? Non-fictie
Querido
Edward van de Vendel
Waardering: 7.5

Grote mensen die verliefd zijn willen elkaar knuffelen en zoenen en houden elkaar stevig vast en soms knuffelen ze in hun blootje. Als het om een man en vrouw gaat, dan gaat de penis van de man in de vagina van de vrouw. ‘Dan zijn ze zo dicht bij elkaar als ze maar kunnen’. Hoppa, dat is nog een seksuele voorlichting voor kleuters. Zeker als een grappig plaatje bij staat van een bloot stel waarbij de geërecteerde piemel ‘hallo’ zegt en de vagina: ‘kom maar binnen’.

De titel is triviaal:  Hoe worden baby’s gemaakt? Natuurlijk komen ze niet van de ooievaar, dat blijkt wel in dit boek, maar gemaakt? Het boek laat juist heel mooi zien hoe het allemaal werkt. Dat seks, en meestal liefde, de basis is. Dat het niet voor iedereen is weggelegd en dat het uiteindelijk nog een heel gedoe is. Een van de vele zaadjes moet raak schieten op een eitje en dat is een wonder.

Edward van den Vendel vertaalde het prentenboek van Anna Fiske uit het Noors en het is een welkome aanvulling op de vaak wat truttige of belerende kinderboeken over seksualiteit. Dat komt vooral door de vrolijke en ontregelende illustraties en het open karakter van de teksten. Fiske laat vele vormen van liefde, genegenheid en seks zien, op een droogkomische manier, zonder het in het absurde te trekken. Kijk, dit zijn allemaal mensen die aan liefde doen. En kijk, dit is er nodig voor de voortplanting. Zo groeit de embryo en zo komt het eitje ter wereld.  Er wordt niet verdoezeld dat het best een gedoe is, een kindje op de wereld zetten, maar er hangt toch een zekere zorgeloosheid over het boek.

Dat komt vooral omdat het om mensen gaat. Fiske tekent ze in alle soorten, maten, afkomsten, geslachten en geaardheden. Seks, geslachtsgemeenschap, bevruchting – het klinkt allemaal veel technischer dan het is en dat laat Fiske op een blijmoedige manier zien. Geen terughoudendheid, geen overdrijving – gewoon in grote laten zien hoe een baby gemaa….nou ja, ter wereld komt. Aanrader!

 

Tags : babyEcht gebeurdFamiliegezinKinderboekNon-fictiePrentenboekseksVoorleesboekWeten en lerenzwangerschap