close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Hoe om te gaan met een wat drukker kind

Ted van Lieshout Herrie Prentenboek
Gottmer
Sylvia Weve
Waardering: 8.0

Uitgeverij Gottmer geeft met gezwinde spoed een flink aantal boeken van Ted van Lieshout opnieuw uit  in de speciale Ted van Lieshoutbibliotheek en als ik goed heb meegeteld, maar dat is niet mijn sterkste kant, is nu het zesde deel verschenen. Na Ik ben een goochelaar, Ik ben een held, Luitje en de limonademoeder, Giel heeft een geheim en De allerliefste jongen van de hele wereld is er nu Herrie. Dit deeltje is bijzonder omdat Van Lieshout drie nieuwe verhalen heeft geschreven, naast de tien die al in de eerste druk uit 1995 stonden. Net als de andere boeken in de bibliotheek is Herrie geïllustreerd door Sylvia Weve, en wat een genot is dat. De omslagtekening is meteen een feestje: het stoere en blij schreeuwende meisje wordt afgebeeld als een soort karateka, in een rode explosie. Een krachtig beeld dat binnenin een vervolg krijgt, een enkele keer in een explosie maar vaker in tekeningen van een aanwezig meisje dat vaak vorsend kijkt.

Herrie woont met haar moeder en in vrijwel alle verhaaltjes voegt die haar in een van de eerste aline’s toe: Waarom moet jij toch altijd zo schreeuwen. Herrie praat niet, ze roept of schreeuwt of blért of gilt. Haar moeder gaat kordaat maar ook creatief met haar kleine schreeuwlelijk om en de twee hebben een pittige maar liefdevolle relatie. Van Lieshout laat in het midden of er iets met Herrie is. Er zou een vermoeden van ADHD kunnen zijn maar dat doet niet terzake. Ze is enthousiast, impulsief en druk en vooral bang om niet gehoord te worden. Met veel humor schetst Van Lieshout de verhouding tussen moeder en dochter met als een van de hoogtepunten het verhaaltje waarin Herrie op reis gaat ‘Ver en dan nog verder’. Met veel poeha pakt  ze een koffer in. De bestemming blijkt uiteindelijk de badkamer te zijn. Herrie is een druktemaker maar in alles is duidelijk dat haar moeder het voor het zeggen heeft. Misschien is het boekje wel vooral een les in hoe om te gaan met een wat drukker kind: in veel dingen meegaan, grenzen stellen  en vooral je humor behouden. De drie nieuwe verhalen borduren op het thema voort. Herrie vraagt waarom ze eigenlijk geen broertje heeft en haar moeder geeft het enige goed antwoord. ‘Omdat we met jou al genoeg lawaai in huis hebben’.

Een mooie aanvulling op de Ted van Lieshoutbibliotheek, een boek dat zich uitstekend leent om voor te lezen, mede vanwege de korte verhaaltjes en kinderen van een jaar of 8 kunnen hier goed zelf mee uit de voeten.

Titel Boek:

Herrie

Auteur:

Ted van Lieshout

Illustrator:

Sylvia Weve

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : Familiehumorjeugdboekmoeder