close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Het buurmeisje heeft beet

Koen van Biesen Buurman vangt een vis Prentenboek
De Eenhoorn
Waardering: 8.0

De Vlaming Koen van Biesen won in 2013 twee vlag en wimpels (illustratie en tekst) voor zijn Buurman leest een boek. Een even eenvoudig als opvallend prentenboek over een man die rustig probeert te lezen maar wordt gehinderd door het lawaai dat zijn buurmeisje maakt. Hij geeft haar een boek te lezen maar de stilte wordt daarna verbroken door een blaffende hond die ze dan maar samen gaan uitlaten. Het boek viel op door de secure verzorging, de dynamische illustraties en de krachtige tekst en dat geldt voor de opvolger wederom.

In Buurman vangt een vis zit hetzelfde trio (buurman, buurmeisje en hond Bas) op een fiets waarbij het meisje achterop een enorme hengel vasthoudt waarmee ze onvermoed van alles aan de haak slaat. Een saxofoon, een hoedendoos, een knuffelbeest, een djembé etc. Zelfs de schapen in de wei zijn niet veilig. Het buurmeisje roept voortdurend dat ze beet heeft maar buurman fietst onwetend en onverstoorbaar door. ‘Hobbelhop! Hobbelhop! Buurman, stuurman, Bas op kop…meisje achterop’. Buurman fietst door en het schepnet raakt vol; er ontrolt zich slapstick met een fraaie apotheose. Een stoet mensen achtervolgt de fietser waarbij het knap is dat Van Biesen afwijkt van het patroon waarin alles moet kloppen. Het is een aangenaam rommelig geheel, de lezer moet terugzoeken wat er precies aan de haak is geslagen. Vooral het avontuur met de schapen is heerlijk dwaas en razendknap getekend.

Een slapstick als deze is niet nieuw maar het is de vorm en de schurende omgang tussen de buurman en zijn buurmeisje die het verfrissend en interessant maken. Er zit enorm veel vaart en dynamiek in de prenten doordat de personages voordurend van de pagina aflopen (of fietsen). Het is vernuftig gedaan en atypisch: Van Biesen heeft een heel eigen handtekening. Hij combineert striptechnieken met de klassieke prentenboekentaal. Sterk zijn de kordate en goed gepositioneerde teksten, die onderdeel uitmaken van de tekening. Misschien is dit tweede boek net iets minder gelaagd dan het vorige boek maar een kniesoor die daar om maalt. Koen van Biesen heeft beet met deze fijne Buurman-boeken, die worden geleverd met een vertel-cd.

 

Titel Boek:

Buurman vangt een vis

Auteur:

Koen van Biesen

Uitgever:

De Eenhoorn

Kaft:
Video description:

Filmpje bij het eerste prentenboek over Buurman van Koen Van Biesen uit 2012.

Tags : humorKinderboekPrentenboekVoorleesboek