close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

De jaarlijkse kookwedstrijd voor zespotigen

Bibi Dumon Tak Heel Keverburg kookt Prentenboek
Gottmer
Geertje Aalders
Waardering: Hogere knipkunst. Grappig verhaal

Geertje Aalders wordt achterop deze uitgave knipkunstenaar genoemd, waardoor het lijkt dat ze vooral met een schaar bezig is. Dat is niet zo: ze hanteert een mesje waarmee ze in papier snijdt, zoals in het filmpje over Arabische sprookjes is te zien. Net als in Snelle Piet ging uit fietsen zijn in dat kinderboek de illustraties van haar hand.  De term knipkunst dekt dus niet helemaal de lading maar ‘paper cut-kunstenaar’ klinkt nou eenmaal niet lekker.

Aalders sneed voor dit boek een enorme veelheid insecten, bloemen en planten uit papier en maakte daar vervolgens van bovenaf foto’s van. Het resultaat is behoorlijk adembenemend. Dit overstijgt de ambachtelijkheid, al had ik wel vooral gedachten als: wat ontzettend knap gedaan, en: wat moet hier een tijd in zitten. Dat zijn volstrekt onbelangrijke criteria, het gaat erom of het overkomt op papier. Dat komt het zeker al is het nadeel dat het op een foto een beetje plat wordt. In het echt is het ongetwijfeld nog veel mooier.

Maar het is mooi genoeg, je komt ogen tekort om alles te bekijken en de dieren te zoeken die, heel handig, op de schutbladen met naam en omschrijving terug zijn te vinden. Lieveheersbeestjes, torren, kevers en heel veel vlinders. Ze zijn inwoners van Keverburg waar de jaarlijkse kookwedstrijd voor zespotigen plaatsvindt. De uitslag is ieder jaar hetzelfde. ‘De vlinders hebben al honderddertien keer op rij gewonnen. Hun nectargerechten waren onverslaanbaar’. Andere dierenfamilies winnen ook wel eens prijs maar Bibi Dumon Tak concentreert zich in het hilarische verhaal op de mestkevers, die al honderd jaar onderaan eindigen. Het eeuwenoude recept van ‘poep op een broodje van poep’ slaat nou eenmaal niet erg aan de bij de andere dieren. Ze laten het er niet bij zitten en dit keer kent de wedstrijd, zoals te verwachten, een wat andere uitslag. Dumon Tak schmiert er lekker op los met namen van gerechten en ondertussen leer je ook nog wat over insecten en getallen.

Maar het gaat in Heel Keverburg kookt natuurlijk om die bijzondere illustraties met al die schitterende details. Kijk maar eens goed naar de vlinders. Het is allesbehalve statisch: de insecten krioelen dwars door elkaar heen, of zitten op bloemen en planten. Aalders verwerkt ook elementen uit de mensenwereld, zoals een schaar, medailles, confetti, rietjes en kranen, waardoor de beelden nog meer in een fantasiewereld worden getrokken.

Dit is hogere knipkunst, eeeh…paper cut-kunst

Tags : Dieren en natuuretenfeesthumorillustratiesinsectenPrentenboekVoorleesboek