close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

GRAAUUUOOOWWWWW!

Zo’n dag waarop je denkt: nu ben ik lang genoeg kind geweest en is het tijd om volwassen te zijn. Kleine Leeuw wordt wakker en voelt zich inenen een hele meneer. Waarom zou hij altijd maar naar zijn moeder luisteren? Zijn nieuwe lijfspreuk wordt ‘Ik doe het lekker toch!’ Hij brult van GRR en GRAAUUUUOOOWWWW en vindt zichzelf heel wat. Dat is bijna aandoenlijk als je ziet hoe het kleine leeuwtje is getekend, in zijn pyamabroekje stapt hiij parmantig rond, en doet hij dingen die eigenlijk niet mogen.

Woorden als GRRR en GRROOAAAHHH lezen natuurlijk heerlijk voor, net als het repeterende mantra: Ik doe het lekker toch! Dit boek gaat over een herkenbaar thema, de peuterpuberteit zullen we maar zeggen. De eerste trekjes van het losmaken en een eigen identiteit vormen, maar tegelijkertijd niet helemaal weten wat daar mee aan te moeten. Mama speelt er handig op in door te zeggen dat hij vooral zijn bord niet leeg mag eten en dat het verboden is om tanden te poetsen. Kleine Leeuw heeft daar maar één antwoord op: Ik doe het lekker toch!

Natuurlijk ontkomt de auteur in dit boek niet aan lichés en voorspelbaarheid maar dat is bij dit soort klassieke prentenboeken geen probleem, eerder een must. Er moet aan het verwachtingspatroon worden voldaan. De eigenwijzigheid is innemend en het ronde verhaaltje, van opstaan tot slapen gaan, zal het uitstekend doen bij peuters.

In de wat klassieke stijl van Praagman wordt haar eigen handtekening steeds duidelijker. Na enkele boeken die wel aardig waren is Ik doe het lekker toch! tot nu toe de kroon op haar werk. Ik had nog wel eens het idee dat ze niet wist hoe ze die lege bladzijden vol moest krijgen maar dit keer zijn het rijke prenten met een prettige vlakverdeling waarbij de eenheid van tekst en beeld dik in orde is. Stiekem vind ik dit boek leuker dan Nog 100 nachtjes slapen, dat tot prentenboek van 2013 is gekozen.

 

Titel Boek:

Ik doe het lekker toch!

Auteur:

Milja Praagman

Uitgever:

Leopold

Kaft:
Video description:

Een klein leeuwtje dat op een dag besluit dat hij volwassen is. Mooie illustraties van Milja Praagman

Tags : Dieren en natuurPrentenboekVoorleesboek