close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

De laatste weken van zijn hulphond

Ben Davis Alles wat ik nog met Gizmo wil doen - de bucketlist van mijn hond Kinderboek
Leopold
Emiel de Wild
Waardering: 7.0

Als je hond degene is op wie je altijd kunt vertrouwen. Die er voor je is als je ouders gaan scheiden én na de dagelijkse pesterijen op school. Dan komt het besef van de sterfelijkheid van je dierbare viervoeter als een mokerslag aan. Lukas bedenkt dat hij nog een aantal dingen met zijn zieke hond Gizmo wil doen, en hem wil bedanken voor zijn loyaliteit. Dus stelt hij een bucketlist samen met simpele dingen als een ijsje eten en hem laten verwennen. En enkele grotere uitdagingen waaronder: beroemd worden, een kalender maken en naar Golden Beach gaan.

Vooral die laatste is niet eenvoudig vanwege een pijnlijke geschiedenis tijdens een eerdere vakantie, die het hele gezin een blijvend schuldgevoel heeft bezorgd. Over ‘wat er is gebeurd’ op Golden Baech wordt de lezer lang in het ongewisse wordt gelaten; de onthulling ervan vormt de climax. Lukas is een gevoelige jongen die er soms in slaagt voor zichzelf op te komen, maar ook keihard wordt gepest door een paar etterbakken. Als zijn beste vriend zich ook tegen hem keert, is de verbijstering en teleurstelling enorm en heeft Lukas de steun van zijn hond Gizmo meer dan ooit nodig.

Met de hulp van een oudere schoolgenote die hij leert kennen bij een hondentraining lukt het hem een aantal vinkjes op de lijst te zetten. Zij heeft haar eigen sores, wat het leed van Lukas enigszins in perspectief plaatst. Uiteindelijk gaan ze vrij ver om de ultieme wens te vervullen, waarbij de vraag is of Lukas dat voor zichzelf doet of voor zijn hond. Dat doet er dan ook weer niet zoveel toe want die twee vallen zowat samen. ‘Gizmo is een beetje mijn hulphond’, verzucht Lukas op een gegeven moment.

Ben Davis schreef een ontroerend en humorvol boek over de vriendschap tussen een kind en een dier waarin hij een aantal sociale problemen aansnijdt. De hoofdstukjes waarin Gizmo zelf aan het woord komt, zijn stoorzenders. Net als het malle zijlijntje waarin Lukas een paar dieven op het spoor komt. Die bijna karikaturale verwikkelingen leiden af maar daar de hoofdlijn blijft overeind: hoe te overleven als de wereld om je heen barsten vertoont en het klote is dat je geen vrienden hebt.

 

Tags : afscheidDieren en natuurdoodFamiliehondhumorKinderboekLiefde en vriendschapmoederoudersoverlijdenproblemenRuzie en pestenscheidingSchoolSpanning en avontuur