close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Gitte Niemandsdochter heeft vele levens

Historische boeken buigen soms door van feitelijkheden en wetenswaardigheden omdat auteurs  al hun vergaarde kennis willen etaleren. Begrijpelijk als je heel veel onderzoek hebt gedaan maar het gaat nogal eens ten koste van het verhaal. Het duo Pat van Beirs en Jean-Claude van Rijckegehem lijkt daar een goede oplossing voor gevonden hebben. Pat richt zich volledig op de research terwijl Jean-Claude het boek schrijft. Het voordeel van die methode is misschien dat de schrijver voldoende afstand van het feitelijke materiaal heeft om zich vooral te concentreren op het verhaal.

Galgenmeid is na het veelbekroonde Jonkvrouw het tweede dikke historische boek van dit duo over een eigengereide meid die al eeuwen terug op de toekomst was voorbereid. In Galgenmeid glorieert de Vlaamse Gitte Niemandsdochter, die leeft aan het eind van de zestiende eeuw en door haar moeder op haar vijfde bij het weeshuis wordt afgeleverd. Ze blijkt talent te hebben voor dievegge (beurzensnijder) maar als ze op een kwade dag op heterdaad wordt betrapt, wordt ze veroordeeld tot de galg. Gitte is er van overtuigd dat ze de dochter is van een Spaanse hertog en weet met veel geluk en overtuigingskracht aan de dood te ontsnappen. Ze wordt in Spanje bij haar vader als spionne ingezet en komt in een tegenovergestelde wereld terecht. Plotseling baadt ze in weelde en draagt ze hoepelrokken. Nadat het slecht afloopt met de liefde, keert ze halsoverkop terug naar Vlaanderen en heeft ze nog een belangrijk aandeel in de oorlog tegen Spanje.

Het Belgische duo construeerde een rijk en leerzaam verhaal over de periode waarin de Nederlanden in oorlog waren en de aanslag tegen Willem van Oranje plaatsvond. Galgenmeid geeft een goed beeld van de verhoudingen en gebeurtenissen in die tijd, en vooral ook van de rol die godsdienst daarin speelt, zonder dat het een geschiedenisles wordt.

Het meest opvallend aan Galgenmeid is de hoofdpersoon, je zou het feministische jeugdliteratuur kunnen noemen zonder dat dat de drijfveer zal zijn geweest. Het boek drijft op het enorm sterke karakter van Gitte die zich door niemand laat kisten en over vele levens lijkt te beschikken. Het is bijna een heldenepos waarin de auteurs af en toe wat doorschieten, Gitte herstelt zich zowel geestelijk als fysiek soms wel heel snel van de meest gruwelijke ontberingen omdat het avontuur weer verder gaat. Maar ze is zeker een hoofdpersoon om van in de ban te raken en van te gaan houden. Wat een meid.

Galgenmeid is in passende en consequente taal is geschreven. Mooie en geloofwaardige zinnen die goed aansluiten bij het historische karakter zonder oubollig te worden. Een absolute aanrader.

Titel Boek:

Galgenmeid

Auteur:

Jean-Claude Van Rijckeghem

Pat van Beirs

Kaft:
Tags : emancipatieFamiliegeschiedenishistoriejeugdboekLiefde en vriendschapSpanning en avontuur