close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Zijn nek is te nekkerig

Jory John Een giraf heeft een probleem Prentenboek
Gottmer
Edward van de Vendel
Lane Smith
Waardering: 8.0

Hij heeft een nek die alleen moeders mooi vinden. Edward de giraf heeft geleerd dat hij trots moest zijn op zijn nek maar dat is onzin. Niemand wil zo’n nek als hij heeft. Die is namelijk veel te nekkerig. En suf en dun en vlekkerig. Hij voelt zich bekeken en en vergelijkt zijn nek met die van anderen.

Edward probeert dat lange ding te verstoppen, maar dat lukt niet. Dan raakt hij in gesprek met Christo de schildpad die ook niet zo heel erg tevreden is met zijn nek. Hij heeft een klein gek nekje en kan nergens bij. In een geweldige monoloog legt Christo uit hoe graag hij een banaan uit de boom had willen hebben, maar er niet bij kon. De lezer raadt al wat er gaat gebeuren en die voorspelbaarheid stoort geenszins.

De tekst van Jory John in Een giraf met een probleem (origineel: Giraffe problems) is uitstekend vertaald door Edward van de Vendel (vlekkerig rijmt op nekkerig). De prenten zijn van Lane Smith, van puike prentenboeken als Een geweldige dag en Waar is mijn kudde. Tekeningen  die vaak buiten de pagina vallen en verschillen in grootte en vorm. De prentjes van de orerende schildpad op zijn achterpootjes zijn dynamisch vol beleving.

Bijzonder aan Een giraf met een probleem zijn een paar relatief grote lappen tekst, niet heel gebruikelijk in prentenboeken. Edward en Christo leggen erg graag uit wat ze dwars zit en waar ze zo ontevreden over zijn. Het zijn fijne voorleesteksten in een boek over jezelf accepteren zoals je bent. Ieder nadeel heeft immers ook zijn voordeel. Elke nek mag er zijn.

Tags : Dieren en natuurillustratiesKinderboekLiefde en vriendschapPrentenboekproblemenSport en lichaamVoorleesboek